Ga naar Content

'Superrr'-actie voor Maud (5) met stofwisselingsziekte

'T VELD De buurtsuper in 't Veld voert de hele week actie voor de 5-jarige Maud. Het meisje lijdt aan een zeer zeldzame stofwisselingsziekte. Er is veel geld nodig voor onderzoek naar de ziekte. "Geld is belangrijk, maar aandacht voor de ziekte misschien nog wel veel meer."

Maud (5) kan door haar ziekte bijna niet praten en loopt achter in haar ontwikkeling. Daarnaast zorgt een eiwit in haar hersenen voor een grote kans op epileptische aanvallen. Dat houdt Maud niet tegen om in de vakantie lekker te voetballen en vrolijk te tekenen aan de keukentafel.

Lot
Erg hoog is de levensverwachting niet van kinderen met een stofwisselingsziekte. "De meeste kinderen overlijden in hun eerste levensweek aan de ziekte." Het zit in de familie: vader Sven Baas is net als moeder Esther zelf drager van het gen dat de ziekte veroorzaakt. Die combinatie maakt dat Maud ziek is geworden. Een speling van het lot, want hun zoon is kerngezond.

Normaal
Sven Baas zamelt met zijn familie al enkele jaren geld in voor de stichting Metakids die onderzoek doet naar 600 stofwisselingsziektes. "Iedere euro telt. We willen dat Maud en al die andere kinderen een normaal leven kunnen leiden. Ik ben heel blij dat de supermarkt geld in wil zamelen."

Steun
Martina Mens van Superrr heeft een speciaal schap ingericht in de winkel. Van de verkoop van alle eigen-merkartikelen gaat een kwart naar het goede doel. "We doen graag mee om de lokale bevolking te steunen. We zijn een buurtsuper, doen dingen met de buurt en dit hoort er helemaal bij."

De actie loopt tot en met 31 december.