Ga naar Content
Noord-Holland

Onderzoek naar doden tijdens stroomstoring

17 januari 2017, 22.14 uur · Aangepast 18 januari 2017, 09.05 uur
Door: · Foto: @ironkees

AMSTERDAM Tijdens de stroomstoring van vanmorgen zijn twee vrouwen om het leven gekomen. De gemeente Amsterdam laat hun dood onderzoeken.

Het gaat om een 83-jarige vrouw, wier zoon de meldkamer niet kon bereiken toen hij 112 belde, en om een vrouw die dood in haar woning werd gevonden, nadat vermoedelijk haar zuurstofvoorziening was uitgevallen.

De zoon van de 83-jarige vrouw heeft, toen hij de meldkamer niet te pakken kreeg, de huisartsenpost gebeld. De huisarts is meteen naar het adres van de vrouw gereden, maar kwam te laat: de vrouw was al overleden toen hij arriveerde. Er is contact gezocht met de nabestaanden van beide overleden personen.

Meldkamer overbelast
Volgens de gemeente was de meldkamer korte tijd overbelast door de vele telefoontjes. Door deze drukte zijn niet alle meldingen bij de meldkamer direct beantwoord. Het gaat om enkele tientallen telefoontjes, waarvan - voor zover nu bekend - het in negen gevallen ging om de meldkamer van de ambulance. Deze meldingen zijn zo snel mogelijk opgepakt, waarbij de melders zijn teruggebeld en eventuele inzet alsnog plaats heeft gevonden, stelt de gemeente.

Met alle betrokken partijen zal precies uitgezocht worden of en in hoeverre er een verband was met de storing, aldus de zegsman. Het gaat dan om onder meer de gemeente, lokale veiligheidspartijen, het Openbaar Ministerie en Tennet en Alliander.