Ga naar Content

Met doodskisten door Zwaag

ZWAAG Hoe kan het dat het carnaval in Zwaag zo groots wordt gevierd? Dat kan met dank aan de gemeente Hoorn. ''Er reden doodskisten rond met daarop de tekst: 'Zwaag laat zich niet kisten'."

In de jaren zeventig ging Zwaag bij de gemeente Hoorn horen. Tot onvrede van de inwoners, want die zagen onder meer hun fruittuinen door extra bebouwing verdwijnen. De carnavalsoptocht werd een soort protestmars. "'Hoorn als een slok-op' werd dan uitgebeeld op de wagens. De optocht groeide van negentien wagens tot ruim vijftig", weet Co Besseling, oprichter van het carnavalsvereniging Het Masker.

Pas in de jaren tachtig ebden de protesten weg en werden er 'gewone' carnavalswagens gebouwd. Maar een traditie was toen al geboren. ''Zonder tegenstand geen victorie. Dus in die zin moeten we Hoorn dankbaar zijn. Het groeide steeds meer. Kwamen er vijftigduizend mensen om te kijken."

Live
Dat is niet meer veranderd. Het carnaval in Zwaag wordt nog altijd groots gevierd. Op 26 februari zendt NH de optocht weer uit. In de aanloop daarvan blikken we wekelijks vooruit met mooie verhalen uit Zwaag. 

abc5media_video_0

Foto: