Ga naar Content
Noord-Holland

Vandalen plunderen begraafplaatsen: "Op zijn sterfdag zag ik de vernielingen"

6 februari 2017, 15.15 uur · Aangepast 6 februari 2017, 15.41 uur
Door: · Foto: Sandra Groot

HEEMSKERK Vandalen hebben tussen 22 en 26 januari huisgehouden op de begraafplaatsen Duinrust in Beverwijk en De Eikenhof in Heemskerk.

De politie meldt dat van verschillende graven van de begraafplaatsen aan de Bankenlaan in Beverwijk en de Marquettelaan in Heemskerk spullen zijn weggenomen. Vooral opvallende beeldjes van graven zijn verdwenen.

Sandra Groot was al een aantal weken niet op begraafplaats Duinrust geweest, maar toen ze afgelopen zaterdag het graf van haar vader bezocht, zag ze dat ook daar vernielingen waren gepleegd.

Buddhabeeld gesloopt
"Het was de sterfdag van mijn vader en ik ging met mijn kleindochter langs het graf. Daar zag ik dat een buddhabeeld aan diggelen lag. In eerste instantie dacht ik dat het gewoon gevallen was. Later hoorde ik dat er dingen van de begraafplaats waren gestolen en bedacht ik me dat ze waarschijnlijk hebben geprobeerd hebben het beeld te stelen, maar dat het is gevallen."

Toen haar vader vijf jaar geleden werd begraven, vertelde de beheerder Sandra al dat er met regelmaat kruiwagens gestolen werden. Sandra begrijp niet waarom mensen zoiets doen. Uit angst dat er meer wordt gesloopt, zet ze niets meer op het graf. "Ik heb bollen geplant, maar een beeld komt er niet meer."

De recherche onderzoekt de diefstal en is op zoek naar getuigen. Mensen die iets hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.