Ga naar Content

VIDEO: EOD brengt bom tot ontploffing bij Schoorlse duinen

SCHOORL Bij plagwerkzaamheden in de Schoorlse duinen is anderhalve week geleden een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het 60 centimeter lange explosief is door de EOD op het strand tot ontploffing gebracht.

In de Schoorlse duinen zijn de afgelopen maanden kleine delen afgegraven. Dit plaggen is onderdeel van het herstel van het duingebied na de ruim honderd grote en kleine branden die het natuurgebied tussen 2009 en 2011 teisterden.

Duitse bom
Bij het herstellen van de werkwegen door de aannemer stuitte de aannemer per toeval op een stuk ijzer. "Dat bleek een Duitse bom te zijn", vertelt boswachter Frans Erinkveld. "We hadden vooraf het werkgebied laten onderzoek op mogelijke explosieven, daar vonden we toen niets. De werkwegen om van gebied naar gebied te rijden met de graafmachines waren niet gecontroleerd."

Lees ook: Weer bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij Rijsenhout

"Het was wel even spannend ja", aldus Erinkveld. "Tijdens WO II testten de nazi's in Schoorl de kwaliteit van het beton van hun bunkers door ze te beschieten. We vermoeden dat de bom een afzwaaier is geweest."

EOD
Het explosief werd op 24 februari gevonden en is diezelfde dag onschadelijk gemaakt door de EOD. Erinkveld: "We hebben het stilgehouden om geen toeloop te krijgen van belangstellenden, maar nu mag het wel bekend worden."

Lees ook: Bom op strand Egmond

De plagwerkzaamheden in het duingebied zijn net afgerond. "Mensen zullen de komende tijd een aantal kale plekken zien hier. Allemaal kleine postzegeltjes waar soms tot op het grondwater is afgegraven. Over drie tot vijf jaar hopen we hier weer verschillende orchideeën en de Parnassia aan te treffen. Maar ook zandhagedissen en zandwespen krijgen meer kansen."

In de video hieronder is de explosie te zien: