Ga naar Content

Door branden geteisterde delen Schoorlse duinen afgegraven: "Het is een schone lei"

SCHOORL Jaren na de verwoestende natuurbranden in de Schoorlse duinen zijn de laatste herstelwerkzaamheden afgerond. Met het afgraven en plaggen van met gras overwoekerde delen kan de natuur daar met een schone lei beginnen.

Tussen 2009 en 2011 werden de Schoorlse duinen en de bossen rond Bergen aan Zee getroffen door ruim honderd grote en kleine natuurbranden. Na de branden zorgde de as voor een zeer voedzame bodem waar grassen erg goed op groeien. De oorspronkelijke begroeiing, soms honderden jaren oude heidestruiken, kwamen niet terug.

Lees ook: Vijf jaar na branden Schoorlse duinen: "Het wordt steeds groener"

"Heidesoorten houden juist van schrale grond", legt boswachter Frans Erinkveld uit. Samen met zijn collega's zette hij plannen op om de natuur in het duingebied een handje te helpen. Zwartgeblakerde bomen werden gekapt, schapen en koeien graasden grote delen kort en met het plaggen is het laatste zetje in de goede richting gegeven.

Lees ook: Schapen ruimen verbrande Schoorlse duinen op

"We hebben geen voetbalvelden afgegraven maar juist postzegeltjes waar de kans het grootst is dat de heide weer terug kan keren. Daarnaast hopen we dat er over een aantal jaar orchideeen en misschien wel Parnassia te vinden is. Ook voor dieren zoals de zandhagedis zijn de geplagde delen aantrekkelijk. Het is letterlijk en figuurlijk een schone lei."

De plagwerkzaamheden zijn precies voor het begin van het broedseizoen afgerond. Tijdens de werkzaamheden werd een Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Foto: Staatsbosbeheer