Ga naar Content

Burgerwacht Zaandam blijkt effectief: inbreker in de kraag gevat

ZAANDAM Gerben Eijzinga werkt al twee jaar als burgerwacht in Zaandam-Zuid. Na een daling in het aantal inbraken zag hij zich afgelopen weekend weer genoodzaakt in te grijpen.

Gerben zag dit weekend een paar jongens die over een schutting probeerden te klimmen. "We hoorden een soort klikkend geluid, alsof een van die jongens een poort probeerden open te maken", vertelt hij. 

Arrestatie
Toen Gerben hen kenbaar maakte dat hij van de burgerwacht was, sprintten de jongens er vandoor. Maar Gerben kon een van hen te pakken krijgen en tegen de grond werken. De politie was vervolgens snel ter plaatse om hem in te rekenen. 

"Een jaar of twee geleden zijn we er mee begonnen", vertelt Gerben over de burgerwacht van Zaandam-Zuid. "Toen zagen we het vandalisme en inbraken ook afnemen." Daarna bleef het lang rustig. "Tot januari dit jaar eigenlijk."

"Ga werken"
Gerben Eijzinga heeft een boodschap voor de inbrekers die hem bewogen om als burgerwacht aan de slag te gaan: "Blijf gewoon met je tengels van andermans spullen af." Om daar aan toe te voegen: "Ga werken, er is genoeg werk." 

Foto: NH