Ga naar Content
Sport

Van Gaal vanavond aanwezig bij officieel afscheid van Seedorf bij Oranje

28 maart 2017, 16.57 uur · Aangepast 28 maart 2017, 17.30 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

AMSTERDAM Negen jaar geleden speelde hij zijn laatste officiële interland en vanavond neemt Clarence Seedorf dan alsnog officieel afscheid van Oranje in de Amsterdam ArenA. Vlak voor de oefeninterland tegen Italië krijgt hij uit handen van bondsvoorzitter Michael van Praag een zilveren schaal met daarop al zijn 87 interlands.

Hij is inmiddels 40 jaar en speelde 87 interlands, waarin hij elf doelpunten scoorde. Eén daarvan scoorde hij bij zijn debuut in 1994 als 18-jarige speler tegen Luxemburg. In 2008 speelde hij zijn laatste iterland, een invalbeurt in het met 4-3 gewonnen oefenduel met Oostenrijk.

Drie EK's en een WK
Hij speelde mee op de EK's van 1996, 2000 en 2004 en het WK van 1998. Hij miste twee belangrijke penalty's in zijn interlandcarrière, die hem nog vaak werden nagedragen. De eerste was in de kwartfinale van het EK in 1996. De wedstrijd tegen Frankrijk moest beslist worden met een strafschoppenserie, waarin zijn inzet werd gekeerd. Een jaar later schoot hij een pingel hoog over in het kwalificatieduel tegen Turkije.

Zijn interlandcarrière had indrukwekkender kunnen zijn. Hij kon niet goed overweg met Marco van Basten, waardoor hij in 2008 bedankte voor Oranje. Daarna werd hij nooit meer geselecteerd.

Van Gaal en Capello aanwezig
Voormalig bondscoach Louis van Gaal en Fabio Capello, voormalig coach van AC Milan, Juventus en Real Madrid, zijn vanavond op uitnodiging van Seedorf aanwezig in de ArenA voor zijn officiële afscheid. Seedorf debuteerde bij Ajax toen Van Gaal daar de coach was. Gezien de huidige situatie bij Oranje zullen alle ogen in de ArenA op Van Gaal gericht zijn, die door velen wordt genoemd als favoriete redder voor Oranje.

Vier keer de Champions League gewonnen
Seedorf is een van de meest succesvolle Nederlandse voetballers, die vier keer de Champions League won, en dan ook nog met drie verschillende clubs. Seedorf sloot zijn loopbaan af bij Botafogo in Brazilië. Daarna woonde hij in Italië als trainer van AC Milan. Vervolgens werkte Seedorf als coach bij het Chinese Shenzhen Xiangxue, vandaar dat zijn officiële afscheid zo lang op zich liet wachten.