Ga naar Content
Noord-Holland

Hoe één klein brandje de Schipholtunnel dagenlang platlegde

29 maart 2017, 15.15 uur · Aangepast 29 maart 2017, 16.57 uur
Door: · Foto: ANP/Jeroen Jumelet

AMSTERDAM Na twee dagen tunnelleed kon het verkeer op de A4 vanmorgen weer over twee van de zes rijstroken door de Schipholtunnel. Maar het leed is nog niet geleden. Hoe kan zo'n klein brandje zoveel ellende met zich meebrengen?

Bij de brand maandag raakten kabels, camera's en leidingen in de tunnel beschadigd. Systemen die de tunnel veilig maken, werkten daardoor niet meer. Voorbeelden daarvan zijn ventilatie, lichten en alarmsystemen. 

Lees ook: Weinig problemen door Schipholtunnel in ochtendspits

Aan de reparatie moet nog dagen worden gewerkt. Dat zo'n kleine brand zoveel impact heeft, komt door de moderne technieken waar de tunnel gebruik van maakt. Een klein brandje op de verkeerde plek kan zomaar alle systemen platleggen. 

Frank Boer van de VerkeersInformatieDienst trekt de vergelijking met een oude auto. Hoe ouder het model, hoe minder techniek en lampjes er in zitten, legt hij uit. Dat geldt andersom ook: hoe nieuwer het model, des te ingewikkelder het in elkaar zit en des te meer er stuk kan. 

Modern jasje
Boer wil hiermee zeggen dat de kans op storingen groter wordt naarmate er meer technische snufjes in een auto zijn verwerkt. Dat geldt voor de tunnels van tegenwoordig ook. Tunnels als de Schipholtunnel en de gerenoveerde Velsertunnel zijn in een modern jasje gestoken. Het is aan zulke technische hoogstandjes in combinatie met strenge veiligheidsmaatregelen te danken dat het Nederlandse wegennet tot een van de veiligste ter wereld mag worden gerekend. 

Lees ook: Tunnelleed: Schipholtunnel toch niet open voor avondspits

"Maar in gevallen als nu met de Schipholtunnel keert de techniek met de veiligheidsprotocollen zich eigenlijk tegen je", reageert Boer op de problemen.  "Als camera's, ventilatie en lichten het niet doen, kan er simpelweg niet veilig door de tunnel gereden worden."

Kijkje nemen
RTL Nieuws nam een kijkje in de tunnel. In de video is goed te zien hoe groot de schade is die de brand heeft aangericht.