Ga naar Content
Noord-Holland

Van Gogh-dief 'Okkie' mogelijk opnieuw de cel in

30 maart 2017, 17.46 uur · Aangepast 30 maart 2017, 18.34 uur
Door: · Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

AMSTERDAM De dief van de Van Gogh-schilderijen, Octave ('Okkie') Durham, moet alsnog een schadevergoeding betalen van bijna 344.000 euro. Doet hij dat niet, dan moet hij mogelijk opnieuw de cel in.

Durham heeft aan Crimesite laten weten dat het Centraal Justitieel Incassobureau hem een aanmaning heeft gestuurd waarin staat dat hij binnen vier weken 343.812 euro moet betalen en anders mogelijk terug de cel in moet. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat vandaag bevestigd. Verdere mededelingen wilde een woordvoerder er niet over doen.

Lees ook: Twee gestolen Van Goghs na 14 jaar terecht

De brief lijkt hem koud te laten. In een reactie op Crimesite schrijft Durham: "Ik laat me niet intimideren door deze aanmaning. Ik ga met mijn advocaat de schadevergoedingsmaatregel aanvechten en als we toch verliezen, ga ik een jaar zitten. Dan heb ik tijd genoeg om in de bajes mijn boek te schrijven." Hij overlegt vandaag met zijn advocaat over de kwestie.

Lees ook: Rover Van Gogh-schilderijen: Ik dook onder bij Kluivert

De in 2002 gestolen doeken zijn sinds vorige week weer te zien in het Van Gogh Museum. Durham kwam tegelijkertijd met zijn verhaal over de roof naar buiten in een documentaire. Hij zat al 3,5 jaar vast voor de diefstal en moest van het gerechtshof een schadevergoeding betalen van 350.000 euro. Hij heeft een deel hiervan al afgelost, maar het bedrag is nu volgens hem door boeterentes verhoogd.