Ga naar Content

Zo herken je de echte nieuwe briefjes van 50 euro

5 april 2017, 13.12 uur · Aangepast 5 april 2017, 17.36 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND De commerciële wereld is nog niet helemaal ingesteld op de nieuwe briefjes van 50 euro, die sinds gisteren in omloop zijn. Valsgelddetectoren gaan massaal af als het nieuwe briefje er door gehaald wordt.

Dat bleek voor de camera van Telegraaf TV, dat de proef op de som nam op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. "Negen van de tien detectoren zijn nog niet aangepast", schat een marktkoopman. 

De kans bestaat dus dat je zelfs met een echt briefje vandaag als valsemunter aangemerkt wordt. Bang dat jou dat ook overkomt? Hier zijn zeven manieren om aan te tonen dat je biljet toch echt is:

1. Het biljet heeft dikke inkt die je kunt voelen. De hoofdafbeelding, de letters en het cijfer voelen dikker ook. Ook een aantal korte streepjes aan beide zijkanten zijn dikker.

2. Als je het biljet tegen het licht houdt, zie je in het lichte gedeelte een portret van Europa verschijnen.

3. Bij tegenlicht zie je ook de veiligheidsdraad in het midden. In de streep staat in kleine witte letters het euroteken en de waarde van het biljet.

4. Als je het biljet kantelt, verandert het het glanzende, groene cijfer naar een blauwe kleur. Ook is er een lichteffectje te zien op het cijfer.

5. Bij het kantelen kun je in het portretraampje regenboogkleurtjes zien. 

6. Onder infrood licht zijn speciale kenmerken waar te nemen op een echt briefje van 50 euro.

7. Op enkele plaatsen op het biljet zijn hele kleine lettertjes afgedrukt. Die zijn met een vergrootglas te zien en zijn dan scherp, niet vaag.