Ga naar Content

Oude bioscoop Hilversum omgetoverd tot stadsbrouwerij

HILVERSUM De glimmende ketels van stadsbrouwerij MOUT op het marktplein staan op hun plaats, maar voordat het bier uit de tap stroomt moet er nog heel veel gebeuren. In mei gaan de deuren van de nieuwe brouwerij annex foodhal open voor het publiek.

Met man en macht wordt er gewerkt aan de voormalige Casino-bioscoop van Hilversum. "Het is veel mooier geworden dan ik dacht", zegt horecaondernemer Teus Kroon over de transformatie.

Sloopkogel
Het karakteristieke gebouw wordt omgetoverd tot bierbrouwerij annex foodhal en krijgt een prominente plek aan het vernieuwde marktplein in de Mediastad. Twee jaar geleden ontsnapte het gebouw ternauwernood aan de sloopkogel. Achter de moderne bioscoopgevel ontdekte men de oorspronkelijke pui. De bijzondere Jugendstil-afbeeldingen verwijzen naar de oorspronkelijke gebruiker.

In 1912 is de hal gebouwd als "Autopalace De Wit", een chique autodealer en de allereerste van Hilversum. Later werd het een feesthal waar ook de mediapioniers gebruik van maakten.

Bioscoop
Maar negentig jaar lang was het gebouw vooral bekend als bioscoop. Het viel vooral op door het glooiende betonnen dak. Een unicum volgens kenners, omdat het in 1912 hoogst ongebruikelijk was om met beton zo'n dun dak te maken. Voor de gemeente Hilversum reden het gebouw op de monumentenlijst te zetten.

Inmiddels worden gevel en schaaldak nauwkeurig gerestaureerd en wordt er binnen hard gewerkt aan de nieuwe functie van het gebouw. Horecaondernemers Teus Kroon en Jerry de Vries zijn druk in de weer om aan het nieuw ingerichte marktplein een foodhal annex bierbrouwerij te maken. Met rondom terrassen moet MOUT de nieuwe horecahotspot van Hilversum worden. 

Foto: Véronique Jansen