Ga naar Content
Noord-Holland

Politie opent digitale jacht op zakkenrollers tijdens Koningsdag

25 april 2017, 12.53 uur
Door: · Foto: Shutterstock / NH Beeldbewerking

AMSTERDAM De drukte op Koningsdag is voor zakkenrollers die op telefoons uit zijn een goudmijn. Daarom wil de politie met behulp van een 'Find My Phone'-app tijdens het feest de digitale jacht op zakkenrollers openen.

Om dat voor elkaar te kunnen krijgen, roept de politie iedereen die Koningsnacht en Koningsdag in Amsterdam wil vieren op om de applicatie te installeren. Ze hopen daarmee het aantal aanhoudingen op zakkenrollers tijdens het evenement te vergroten.

De 'Find My Phone'-app is een track en trace applicatie waarmee gestolen tefeloons gemakkelijk opgespoord kunnen worden. Een team van politieagenten zit op Koningsdag en -nacht klaar om met inloggegevens van de slachtoffers de locatie van hun smartphone te achterhalen. Een ontvreemde telefoon zendt dan een signaal uit, waarna agenten zo snel mogelijk naar de locatie toe gaan.

Zakkenrollersteam
Daarnaast zet het zakkenrollersteam van de politie tijdens het evenement speciale geprepareerde telefoons in, die ook voorzien zijn van een track en trace-systeem. Wanneer zo'n telefoon wordt gestolen, kan een politieteam het toestel meteen opsporen.

Op deze manier wist de politie vorig jaar zo'n twintig zakkenrollers aan te houden die verantwoordelijk waren voor tientallen diefstallen. Toen werden twintig telefoons in beslag genomen.