Ga naar Content
Noord-Holland

Jackpot op de vrijmarkt: zo scoor je een Hollandse meester voor een prikkie

26 april 2017, 16.25 uur · Aangepast 27 april 2017, 10.01 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Hoop jij deze dagen op een vrijmarkt voor een prikkie een waardevolle Hollandse meester op de kop te tikken? Dan ben je volgens taxateur Jeroen Zoetmulder zeker niet kansloos. "Het gebeurt elk jaar weer."

Natuurlijk moet je er toevallig tegenaanlopen, erkent de taxateur. De kans dat je op de vrijmarkt een werk van een Hollandse meester ziet staan, het als zodanig herkent en dan ook nog je portemonnee trekt, is volgens hem net zo groot als het winnen van de jackpot in de Staatsloterij. 

Lees ook: Peperdure Jan Steen ontdekt tijdens taxatiedag in Beverwijk: "Gekocht op rommelmarkt"

Ook als de deal rond is, blijft het gissen of je een échte Hollandse meester hebt gekocht of dat je bent afgescheept met een vervalsing. Logisch, want de eerste idioot die willens en wetens een schilderij van duizenden euro's op een rommelmarkt neerlegt, moet nog worden geboren. 

Van top tot teen
Om te voorkomen dat je bij thuiskomst zoveel schilderijen hebt gekocht dat je een depot nodig hebt, heeft Zoetmulder een paar tips. "Het belangrijkste is dat het van top tot teen mooi moet zijn." 

Zoetmulder benadrukt dat er op vrijmarkten weliswaar veel oude schilderijen worden verkocht, maar dat het grootste deel is gemaakt door onbekende 'broodschilders': "Ze kunnen vooral één ding heel goed, op een schilderij van een échte meester klopt alles." 

Lijst
Naast de schildertechniek is ook de lijst een belangrijke indicator voor de waarde. "Je doet geen lijst met bladgoud om een schilderij van 5 euro." Bovendien raadt hij aan de achterkant goed te bekijken. "Daar kan een lakstempeltje zitten, bijvoorbeeld met een familiewapen."

Lees ook: Nog altijd onzekerheid over spectaculaire vondst op Alkmaarse vrijmarkt

Ook na jaren op een stoffige zolder kan een Hollandse meester er nog goed uitzien, waarschuwt hij. Wel doe je er goed aan de verf te inspecteren. "Heeft het schilderij geleefd?", verwoordt Zoetmulder een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voordat je tot aankoop overgaat.