Ga naar Content
Noord-Holland

Schiphol houdt spoedberaad over extreme drukte

29 april 2017, 17.56 uur · Aangepast 29 april 2017, 18.51 uur
Door: · Foto: NH

SCHIPHOL Op Schiphol is woensdag een spoedberaad over de inzet van meer personeel en beveiligingspoorten om controle van passagiers en bagage vlotter te laten verlopen. Dat bevestigt vakbond FNV tegenover De Telegraaf.

Schiphol gaat in gesprek met de bonden en private bewakingsbedrijven. Volgens FNV-bestuurder Leen van der List moeten zo snel mogelijk nieuwe beveiligers worden opgeleid om veiligheidscontroles uit te voeren.

Lees ook: Dijksma wil gesprek over drukte Schiphol

Dit is nodig in verband met de grote drukte op de luchthaven. Schiphol kan de voorjaarsdrukte van 200.000 reizigers per dag nauwelijks aan en dat leidt tot urenlange wachtrijen, vertragingen en gemiste vluchten.

Extra medewerkers
De luchthaven zet al extra medewerkers in op piekdagen, ook bij veiligheidscontroles. Dat werpt volgens een Schiphol-woordvoerder al vruchten af. "Maar de bewakingsbedrijven kunnen momenteel niet genoeg mensen leveren, dus moeten er nieuwe beveiligers worden opgeleid. Doe je dit zo snel mogelijk, dan heb je binnen zes weken nieuw personeel", zegt van der List tegen De Volkskrant.

Lees ook: Opnieuw grote drukte op Schiphol

Gisteren werden KLM en Schiphol uitgenodigd voor gesprek bij staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Schiphol zou de prijsvechters te snel hebben laten groeien, zonder te investeren in nieuwe terminals, wegen en personeel, aldus KLM.

Maar ook KLM zou zich schuldig maken aan de chaos. De luchtvaartmaatschappij wist dat de drukte op Schiphol begon toe te nemen, maar besloot toch allerlei vakantiebestemmingen toe te voegen aan zijn netwerk, meldt het FD.