Ajax naar de finale van de Europa League!

LYON Ajax heeft de finale van de Europa League bereikt door met 5-4 te winnen van Olympique Lyon. Een 3-1 nederlaag was voldoende om het ticket voor de finale in Stockholm te verzilveren. In de finale op woensdag 24 mei treft Ajax het Engelse Manchester United.

In een sfeervolle ambiance was het de thuisploeg die Ajax direct liet zweten. De Fransen kregen na 57 seconden dan ook al de eerste kans. Een vrije trap werd door Alexandre Lacazette nipt naast gekopt. De Ajacieden hadden moeite met de Franse wervelstorm in de openingsfase en konden de bal amper in de ploeg houden.

Na tien moeilijke minuten kwam Ajax eindelijk aan voetballen toe. Het resulteerde in kleine kansjes voor Kasper Dolberg en Bertrand Traoré. Een slim genomen vrije trap van Hakim Ziyech in de 14e minuut leverde een grote kans op voor Amin Younes. De kleine Duitser wipte de bal echter over het doel.

Kansen over en weer
Het bleef over en weer gaan wat het spelbeeld betreft. Na de sterke comeback van Ajax was het Olympique Lyonnais met een grote kans uit een hoekschop. André Onana ving de kopbal van Lacazette gemakkelijk. De grootste kans voor Ajax kwam in de tegenstoot. Ziyech koos echter voor eigen succes, waar afspelen een betere optie was geweest.

Dolberg trefzeker
Een snelle spelhervatting van Onana zorgde voor fouten in de Franse organisatie. Ajax profiteerde maximaal Dolberg kwam via een 1-2 met Ziyech oog-in-oog met doelman Anthony Lopes. De Deen stiftte de bal bekeken over de uitgekomen doelman en maakte zo zijn zesde treffer in de Europa League.

⚽0-1 Dolberg #lyoaja pic.twitter.com/v9VK3VTSPD

— Ajaxface (@ajaxface) May 11, 2017

Lacazette zet Lyon op voorsprong
Na het doelpunt werd het aan beide kanten slordig en werd Ajax misschien wel wat arrogant. De Fransen straften het in de slotfase van de eerste helft af. Een makkelijk gegeven strafschop na een overtreding van Matthijs de Ligt werd door Lacazette benut. De spits maakte in de blessuretijd van dichtbij de 2-1 na een complete mispeer van Nick Viergever.

Alexander Lacazette scoort twee keer in twee minuten en zet Olympique Lyon op voorsprong. #lyoaja https://t.co/QVF3b12oQ4 pic.twitter.com/tlrSL3fWe0

— FOX Sports (@FOXSportsnl) May 11, 2017

Ongewijzigd begonnen beide ploegen aan de tweede helft. De mentale tik die Lyon uitdeelde aan Ajax was aan het begin van het tweede bedrijf niet zichtbaar. Ajax kreeg gelijk alle ruimte, maar de Amsterdamse voorhoede wist er geen raad mee. In de 50e minuut kreeg verdediger Mouctar Diakhaby een mogelijkheid uit een vrije trap, maar Onana bracht redding.

Wissels Bosz
In de 58e minuut wisselde Peter Bosz Donny van de Beek voor Lasse Schöne. De jonge Ajacied zorgde voor meer energie op het middenveld. In de 64e minuut kwam Kenny Tete voor Joël Veltman. De rechtsback kreeg aan het begin van de tweede helft geel en liep niet veel later bijna tegen zijn tweede gele kaart aan. Lyon kreeg in deze fase de grootste kans. Slecht uitverdedigen van De Ligt gaf Nabil Fekir de kans om aan te leggen van afstand, maar de Franse middenvelder schoot de bal over.

Lang moest Ajax wachten op een echte kans in de tweede helft. Een achterwaartse kopbal van Dolberg was in de 70e minuut het eerste gevaar, gevolgd door een schot van Traoré een halve minuut later. Onzorgvuldig ging Ajax om met de kansen, waardoor de spanning in de wedstrijd bleef.

Onana brengt redding
In het laatste kwartier werd Ajax steeds meer achteruit gedrukt door Olympique Lyon. Invaller Maciej Rybus kreeg een enorme kans, maar Onana greep met een heldhaftige redding in. De doelman van Ajax verlengd mogelijk deze week nog zijn contract liet Marc Overmars voor de wedstrijd weten.

Van de Beek op de lat
Uit een hoekschop kreeg Ajax een enorme kans op de 2-2. De bal kwam bij aanvoerder Klaassen, die de bal panklaar legde voor Van de Beek. De jongeling plaatste de bal echter op de lat.

Ghezzal met de 3-1
Waar Ajax de mogelijkheid kreeg voor de gelijkmaker, maakt invaller Rachid Ghezzal aan de andere kant de 3-1. De Algerijn kan de bal vrij inkoppen en via de knie van Viergever gaat de bal door de benen van Onana. Bosz bracht voor de slotfase Justin Kluivert

Rood Viergever
Met de steun van het thuispubliek begon de hectische slotfase. Nick Viergever kreeg zijn tweede gele kaart na een onnodige overtreding op Fekir. Net als tijdens de kwartfinale tegen Schalke 04 moest Ajax de slotfase met een man minder aantreden.

Nick Viergever krijgt zijn tweede gele kaart, Ajax moet verder met tien man. #lyoaja https://t.co/QVF3b1k0eE pic.twitter.com/ISsOjGlIM0

In de 87e minuut was Lyon dichtbij de 5-5, maar Gnaly Cornet schoot de bal voorlangs. Aan het begin van de blessuretijd was het notabene Sánchez die voor het doel van Lopes kansrijk was, maar de Colombiaanse verdediger faalde in zijn actie. Met drie minuten blessuretijd was het billen knijpen voor alle Amsterdammers. De ontlading was groots toen de Poolse scheidsrechter voor de laatste maal floot.

Video #164889

Opstelling Olympique Lyon: Lopes; Rafael, N'Koulou, Diakhaby, Morel (Rybus/75); Gonalons, Tolisso; Cornet, Fekir, Valbuena (Ghezzal/77); Lacazette.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman (Tete/63), Sánchez, De Ligt, Viergever; Klaassen, Schöne (Van de Beek/58), Ziyech; Traoré, Dolberg, Younes