Ga naar Content

Zoon van laatste fortwachter Pampus gaat voor de allerlaatste keer terug

MUIDEN Op 20 juli 1933 verliet de laatste militaire fortwachter met zijn gezin het forteiland Pampus. Harm Alberts jr. was toen een kleuter. Hij koestert mooie herinneringen aan zijn bijzondere eerste woonplek en hij ging vandaag voor de allerlaatste keer langs zijn eerste huis.

De vader van Harm was fortwachter en zorgde voor het beheer van het eiland dat gebouwd was om Amsterdam te beschermen. Toen de Afsluitdijk klaar was, werd het eiland gesloten en verhuisde de familie Alberts naar het vaste land. Harm is dan pas 3,5 jaar, dus hij weet er weinig meer van. Alleen nog die ene keer dat hij zich had verstopt in het kippenhok. "Toen waren ze me kwijt en stond m'n vader al op de steiger te kijken of ik niet in het water gevallen was, maar ik zat in het kippenhok van de buren de haan na te doen 'kukeleku, kukeleku'", vertelt Harm. 

Paradijsje
De moeder van Harm heeft vaak gezegd dat het leven op forteiland Pampus een paradijsje was. "Ze hadden een groentetuintje en m'n schoonvader had een werkplaats en maakte z'n eigen meubels", zegt Anna, de vrouw van Harm. 

Vandaag kon hij het allemaal delen met zijn familie. Ze kregen een rondleiding door het fort dat Harm bijna niet herkende. "Nu kan ik eindelijk zien hoeveel slaapruimtes er waren." De familie geniet met volle teugen van de rondleiding. 

'Kleindochter wil hier trouwen'
"Harm is een binnenvetter, maar hij geniet volop", weet z'n vrouw te vertellen. "Het geeft hem energie, het is gewoon een ander mens nu." Ze realiseren zich dat dit waarschijnlijk de laatste keer is dat ze het eiland bezoeken. Ook al hoopt Anna dat ze nog één keer richting Pampus gaat. "M'n kleindochter wil hier graag trouwen", vertelt ze trots.