Ga naar Content

KNRM en Martin Gaus slaan handen ineen: 'Zeehonden kunnen drenkelingen redden'

IJMUIDEN "Voor een visje doen ze alles, dus je kunt ze van alles leren", vertelt Martin Gaus in een video van de KNRM, terwijl hij een zeehond een lekker hapje voert. De hondengoeroe lijkt ervan overtuigd dat de dieren getraind kunnen worden om drenkelingen uit het water te halen.

De KNRM is met de naderende zomervakantie dringend op zoek naar vrijwilligers om badgasten uit gevaarlijke situaties op en rond het water te redden. Omdat een tekort dreigt, heeft de stichting iets bedacht: ze schakelde Gaus in omdat hij al jarenlange ervaring heeft met honden. "Met zeehonden moet dat dus ook kunnen." 

Lees ook: KNRM zoekt donateurs om hoofd boven water te houden

Gisteren lanceerde de KNRM de actie met een opvallend bericht op de website: Martin Gaus zou de dieren gaan trainen. "De eerste ervaringen zijn positief, zeehonden hebben een uitstekend reukvermogen wat van pas komt bij het zoeken naar drenkelingen."

Een telefoontje naar de stichting gaf opheldering. "Ik ga niet liegen, natuurlijk kan dit niet met zeehonden. En dat is ook de clou van de campagne: mensen redden blijft mensenwerk", verklaarde een woordvoerder aan NH Nieuws. 

Deugniet
En dat blijkt uit de bijbehorende video, die vandaag werd gelanceerd: na een training in een bassin is het tijd voor een oefening op zee. Een dummy wordt in het water gelaten, waarna een zeehond erop af wordt gestuurd. Dat lijkt goed te gaan, maar dan verdwijnt het dier plotseling uit het zicht, om verderop op een zandbank te gaan liggen. "Deugniet, kom hier!", roept Gaus nog. Maar zelfs de hondengoeroe kan dit niet oplossen. 

Bekijk de video hieronder. Wie nieuwsgierig is geworden, kan zich aanmelden bij de KNRM

Video #166530
Foto: NH/Tom Jurriaans