Ga naar Content
CASTRICUM

Stekker uit feesten na geweld in Castricum: "Maandag nog één keer helemaal los"

25 augustus 2017, 17.16 uur · Aangepast 25 augustus 2017, 19.02 uur
Door: · Foto: Google Street View

CASTRICUM Aanstaande maandag vindt in Castricum de laatste editie van Buona Night plaats. Dat heeft te maken met stappen van de gemeente, die na de relletjes van afgelopen maandag eist dat de organisatie veel meer uitsmijters inhuurt.

"Dat is voor ons niet te betalen", licht organisator Bram Tabak het op Facebook aangekondigde einde van de feesten tegenover NH toe. "Voor het feest van maandag draaien we op voor de kosten, maar de feesten in de herfstvakantie gaan niet door."

Sinds twee jaar kan de Castricumse jeugd tussen de 16 en 20 jaar oud tijdens schoolvakanties op maandagavond terecht in enkele kroegen in de Dorpsstraat. Aan jongeren onder de 18 wordt geen alcohol geschonken, oudere jongeren krijgen alleen alcohol op vertoon van een polsbandje. 

Dreigende situatie
Toen het feest in de nacht van maandag op dinsdag was afgelopen, keerde een groep jongeren zich op straat tegen de politie. De situatie was zo dreigend dat de betrokken agenten hulp van andere korpsen inriepen. Agenten en portiers vormden vervolgens een linie en dreven de groep richting het station. 

"Er waren ongergeldheden, en dat is onacceptabel", aldus woordvoerder Peter Rozenbeek van de gemeente Castricum. "Daar was extra politie-inzet voor nodig, en dat zou eigenlijk niet moeten."

Lees ook: Dronken jongeren op de vuist na feest in Castricum

Rozenbeek benadrukt dat er geen aangifte is gedaan, maar dat er wel extra maatregelen moeten worden getroffen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Hij bevestigt dat de gemeente de organisatie van Buona Nights heeft opdragen meer beveiligers in te huren, maar kan geen exacte aantallen geven. 

Volgens Tabak gaat het in totaal om zeven beveiligers. Als de organisatie die zelf moet betalen, kosten de feesten meer dan ze opleveren, vertelt hij. Opdoeken is daarom in zijn ogen de enige optie.

Petitie
"Daarom komen we later vandaag met een petitie." We willen bij de gemeente benadrukken dat er een uitgaansgelegenheid voor jongeren van 16 tot 20 jaar moet worden gecreëerd. Want die zijn er verder niet."

Het feest van komende maandag gaat dus wel gewoon door. "Aanstaande maandag gaan we nog een keer helemaal tot het gaatje", belooft de organsatie op Facebook.