Ga naar Content

Einde aan jongerenfeest Castricum: '"Eén groep verziekt het voor de rest"

CASTRICUM Hij heeft er wel een traantje om moeten laten. Organisator Bram Tabak begon drie jaar geleden met het jongerenfeest Buona Night. Gisteravond was de laatste editie van het feest voor jongeren vanaf 16 jaar. "Mensen zullen het hier later over hebben en vertellen hoe leuk het was."

Tijdens de laatste editie van Buona Night laat de organisatie niets aan het toeval over. Aan de deur wordt gecontroleerd op leeftijd. Mensen zonder identiteitsbewijs en bekende raddraaiers komen er niet in. Voor jongeren boven de 18 ligt een bandje klaar waar ze alcohol mee kunnen kopen. 

Linie
Allemaal bedoeld om rottigheid te voorkomen. Vorige week liep het namelijk uit de hand toen een groep jongeren zich na sluitingstijd tegen de politie keerde. De situatie was zo dreigend dat de betrokken agenten hulp van andere korpsen inriepen. Agenten en portiers vormden vervolgens een linie en dreven de groep richting het station. 

Lees ook: Dronken jongeren op de vuist na feest in Castricum

Het is volgens mede-organisator Max Broenink een groep die bekend is bij de politie vanwege eerdere incidenten. "Die groep komt hier niet binnen maar blijft wel op straat hangen. Als we dichtgaan en mensen naar buiten lopen, gaan ze provoceren en dan loopt het uit de hand."

Beveiliging
Maar voor de gemeente is de maat vol. Zij hebben de organisatie van de feesten opgedragen meer beveiligers in te zetten. En dat is de doodsteek voor Buona Night. "Wij moeten nu zeven man inhuren. Dat is gewoon te veel, we komen zo niet uit de kosten."

Lees ook: Stekker uit feesten na geweld in Castricum: "Maandag nog één keer helemaal los"

Volgens de organisatie zou de politie meer mensen in moeten zetten. "Toen het vorige keer uit de hand liep, stond hier maar twee man", vertelt organisator Bram Tabak. "Dat is gewoon te weinig. Als er relletjes op straat zijn, is het ook een taak van de politie om te handhaven."

Onacceptabel
Maar volgens burgemeester Mans van de gemeente Castricum is het van de gekke dat er op een maandagavond zoveel mensen op de been moeten zijn om een feest in goede banen te leiden. "In de basis gunnen we iedereen een leuke uitgaansavond, maar zoals het de afgelopen keren gaat, trekt het een te grote wissel op de omgeving. Bovendien moeten de bezoekers niet alleen gezellig maar ook veilig kunnen uitgaan. Tijdens de voorlaatste edities was dat niet het geval. En dat vind ik onacceptabel."

Voor de vele jongeren die het feest bezoeken is het een teleurstelling. "Er zijn niet zoveel feesten voor mensen van onze leeftijd. Die zijn moeilijk te vinden", vertelt een bezoekster. "Het is jammer dat één groep het verziekt voor de rest."

Foto: NH/Tom Jurriaans