Ga naar Content
Noord-Holland

Dansgroep Schagen vergrijst: "Zonder nieuwe leden verdwijnt de folklore dans uit de regio"

21 september 2017, 15.30 uur
Door: · Foto: Dansgroep Schagen

SCHAGEN Johan Veldhuis (73) vreest om het voortbestaan van zijn folklore dansclub. Zelf danst hij al bijna 20 jaar samen met zijn vrouw bij de Westfriese Dansgroep Schagen, maar nieuwe leden blijven weg. "Jonge mensen gaan liever naar de sportschool, dan dat zij zich aan een wekelijkse activiteit binden."

De deuren van wijkgebouw de Groene Schakel in Schagen staan open voor nieuwe leden, toch zijn het elke donderdagavond weer dezelfde tien koppels die de 19e-eeuwse dans uitvoeren. Veldhuis vindt dit erg jammer. Na jaren van stijldansen stapte de Schagenaar negentien jaar geleden over naar folklore. "Het is fantastisch om te doen, maar het is ook vrij intensief."

Leeftijd
Nu de huidige leden steeds ouder worden, vreest Veldhuis dat optreden straks niet meer mogelijk is. "Folklore is een groepsdans, met te weinig leden kunnen wij niet meer optreden." De dansgroep, waarbij de gemiddelde leeftijd rond de 70 jaar ligt, zoekt dus fanatiek naar nieuwe leden. Zij richten zich op 50-plussers, maar vindt het lastig deze doelgroep te bereiken. "Mensen gaan tegenwoordig liever naar de sportschool, dan dat zij zich aan een wekelijkse activiteit binden", vertelt de folklore-danser. Bij andere dansscholen leden wegsnoepen heeft volgens hem geen zin. "De dansscholen in de regio bieden vooral streetdance en salsa aan, daar ligt de leeftijd vrij laag en we willen niet een te grote leeftijdskloof creëren."

Gevoel voor ritme
Volgens Veldhuis kan iedereen met een goed gevoel voor ritme met het niveau van de dansgroep meekomen. "Optredens dansen we in traditionele kleding, dus dat moet je leuk vinden. Daarnaast moet je een beetje kunnen walsen." Naast enthousiaste dansers zoekt de dansgroep ook muzikanten. "We spelen met optredens natuurlijk geen cd'tje af, want dat hadden ze in de 19de eeuw nog niet." En dus zoekt de groep ook een accordeonist, bassist en eventueel een violist. "Alles moet zo authentiek mogelijk zijn."

Meedoen
Het huidige gezelschap danst iedere donderdag anderhalf uur. "Ik dans met mijn vrouw, maar lang niet iedereen meldt zich als koppel aan", vertelt Veldhuis, die hoopt zo een drempel bij nieuwe leden weg te nemen. Na 45 minuten volgt een korte pauze om vervolgens nog eens drie kwartier de traditionele danspassen uit te voeren. Na de les blijven de danser altijd even hangen. "Ik hoop dat mensen een keer komen kijken en zien hoe ontzettend gezellig we het hebben", vertelt Veldhuis. "Zonder nieuwe leden verdwijnt de folklore dans anders misschien wel uit de regio."

De eerste oefenavond van Dansgroep Schagen is op donderdagavond 5 oktober om half 8 in wijkgebouw De Groene Schakel. Mensen die het leuk vinden om een keer mee te doen kunnen bellen met Johan Veldhuis, via 0224-297725.

Foto: Dansgroep Schagen