Ga naar Content
Noord-Holland

Vakbonden bereiden zich voor op acties in het openbaar vervoer

18 december 2017, 12.40 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Rogier Dankerlui

NOORD-HOLLAND Buschauffeurs en andere bestuurders in het streekvervoer dreigen met acties. Volgens vakbonden CNV en FNV is de werkdruk in de regio te hoog. Ook moet het loon omhoog. Onderhandelingen over een nieuwe cao liggen al weken stil.

Werkgevers krijgen tot begin januari de tijd om met voorstellen over de brug te komen. Doen ze dat niet dan lijken stakingen in het openbaar vervoer onvermijdelijk. In eerste instantie gaat het om een 24-uursstaking op donderdag 4 januari.

Lees ook: Buschauffeurs willen weer kunnen plassen tijdens werk en voeren actie

Vorige week voerden chauffeurs voor het eerst actie door met een dixi achter de bus te rijden. FNV stelt namelijk dat ze diensten van vier uur moeten rijden zonder een plaspauze te kunnen inlassen. Dat is onaanvaardbaar, vindt ook eerste cao-onderhandelaar Paula Verhoef. "Onze mensen zijn geen coureur, maar chauffeur."

Loonsverhoging 
De bonden pleiten voor een loonsverhoging van gemiddeld 3,5 procent. Dat komt neer op bruto 100 euro per werknemer. De cao geldt voor de circa 13.000 medewerkers van onder meer Qbuzz, Connexxion, Syntus, Arriva en EBS.