Ga naar Content

Geen bloemenmozaïeken in Vogelenzang door late winterkou

VOGELENZANG Voor de eerste keer in het bestaan kan het jaarlijkse bloemenmozaïekfestival in Vogelenzang helaas niet doorgaan. Door de lage temperaturen zijn de hyacinten niet volgroeid en dus kunnen de bloemen niet gebruikt worden om de mozaïeken te maken. Toch heeft de organisatie een creatieve oplossing bedacht.

Het festival is jaarlijks een groot kleurrijk spektakel. Dorpsbewoners zijn dan dagenlang met elkaar aan het werk om de prachtigste mozaïeken te maken, die vervolgens in de tuinen worden tentoongesteld.

Twee weken vertraagd
Cora van Haaster, die samen met haar familie een bloembollenbedrijf runt, is één van de organisatoren en vindt het jammer dat het dit jaar niet door kan gaan. "Volgens de kwekers is de groei van de hyacinten met ongeveer twee weken vertraagd. We kunnen het wel uitstellen, maar die weken erna zijn er al andere evenementen en daarna is het meivakantie. Een groot deel van het dorp is dan weg en dan is het niet echt de tijd om een dorpsfeest te houden."

Maar, zo creatief als de Vogelenzangers zijn, er is een oplossing bedacht. Onlangs zijn er in het dorp enorme bomen gekapt en nu heeft de organisatie daar houten schijven van gekregen. De deelnemers mogen nu proberen daar iets kunstzinnigs van te maken. "Dus dit jaar geen bloemenfeest, maar een bomenfeest", aldus Van Haaster.

De 'boomschijfkunstwerken' zijn op zondag 15 april op het dorpsplein te bewonderen. Daarnaast is er ook live-muziek, een proeverij en tal van andere activiteiten.