Ga naar Content

Badgasten Zandvoort mijden zee om stinkende algen en vieze kleur

ZANDVOORT Veel badgasten die vandaag in Zandvoort een lekkere duik wilden nemen in zee, zijn na een paar stappen in het water snel teruggekeerd. Het water heeft namelijk een rare bruine kleur en het ruikt ook nog eens heel smerig. De oorzaak: algen.

"Daar ga ik echt met mijn huid niet in, dat is nasty", zegt een jongen als hij naar de zee kijkt. Zijn vriendin blijft ook op het droge. "Het ziet er echt heel smerig uit." Rondom hun blote voeten ligt een enorme berg bruin schuim. De enigen die erdoorheen durven te stappen zijn twee kraaien, op zoek naar voedsel.

Zeevonk en meischuim
De bruine kleur en de penetrante lucht worden veroorzaakt door algen. "Het gaat hier om een combinatie van zeevonk en meischuim", vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Dat meischuim wordt gevormd door afstervende algen, die door de golven worden opgeklopt en door de wind het strand worden opgeblazen.

"Het is niet gevaarlijk voor de gezondheid", zegt de woordvoerder. "Maar wie toch een duik wil nemen in het bruine water, raden we toch aan om dat liever niet te doen. Het kan misschien een klein beetje irritatie geven aan de huid of de ogen en het is ook niet heel fris om met die vieze lucht het water in te gaan."

Lees ook: Mogelijk magisch natuurverschijnsel te zien langs de kust

Of de stank en de buine kleur nog lang blijven hangen, is afhankelijk van de weersomstandigheden. "Met flink wat regen en wind kan het zo weer weg zijn." Volgens een badgast is het natuurverschijnsel wel plaatselijk. "In Noordwijk aan Zee had de zee gewoon zijn normale kleur vandaag."