Ga naar Content
Noord-Holland

Strooiveld in Haarlem voor vroeg in zwangerschap overleden baby's

15 mei 2018, 10.19 uur · Aangepast 15 mei 2018, 13.41 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: Stichting Nabestaandenzorg

HAARLEM Haarlem heeft vanaf morgen een strooiveld voor kinderen die vroeg in de zwangerschap komen te overlijden. Initiatiefneemster is Ariënne Post, die zelf in 2012 na 15 weken zwangerschap afscheid moest nemen van zoon Teuntje. “Voor mij was het troostend om naar zo’n plek te kunnen gaan. Het was een hartenwens om dit in vervulling te laten gaan.”

Sterretjesveld gaat de plek voor de allerkleinsten heten op begraafplaats Akendam. Morgen is bij het strooiveld de onthulling van een gedenkboom met gekleurde blaadjes die een regenboog voorstellen. Op dit glazen blaadjes komen namen van de baby's te staan. "Voor de kleurige blaadjes hebben we bewust gekozen. Kinderen zijn licht en speels."

Zorgvlied
Ariënne Post koos ervoor de zwangerschap van haar zoontje af te breken na vijftien weeken vanwege een alarmerende test. Het VU ziekenhuis in Amsterdam zorgde voor de crematie. Op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam kwam Teuntje terecht op een Sterretjesveld.

Na een paar tumultueuze jaren waarin onder meer twee dochters werden geboren, kwam de wens om Teuntje te bezoeken op Zorgvlied. Deze plek heeft het gezin later rust en troost gegeven.  "Ik reed er op dezelfde weg heen als waar hij over is gereden. Dat deed me wel wat. Ik heb die bezoeken ervaren als heel troostend. Niemand heeft kunnen zien dat ik toen zwanger was. De buitenwereld heeft nooit van Teuntje geweten. Dat zoiets onzichtbaar blijft, dat kan niet. Ik wilde er betekenis aan geven."

Noordzee
In haar nieuwe woonplaats Haarlem heeft ze nu ook voor een Sterretjesveld gezorgd. Ariënne: "Je herkent waar behoefte aan is. Ik weet zeker dat jonge ouders er bij mee zijn." Nu wordt de as van kinderen die voor de helft van de zwangerschap zijn gestopt te leven, verstrooid op de Noordzee. Er zijn geen begrafenisregels voor. "Maar de Noordzee is groot. Waar moet je gaan staan wanneer je een kind wil herdenken?"

Sinds kort is ook duidelijk dat het kabinet instemt met een wetswijziging waardoor ook de jongste doodgeboren baby's een geboortakte kunnen krijgen. Dit betekent dat zij in de burgerlijke stand worden opgenomen. 

Met medewerking van Dr. C.J. Vaillant Fonds, J.C. Ruigrok stichting, Vrienden Spaarne Gasthuis, Yarden Crematorium Haarlem en Gedenk-bomen hebben gemeente Haarlem en stichting Nabestaandenzorg het Sterretjesveld verwezenlijkt.