Ga naar Content

Max Huiberts na vertrek Weghorst: "Het is als de voedselketen"

26 juni 2018, 19.31 uur · Aangepast 26 juni 2018, 20.01 uur
Door: · Foto: Pro Shots

ALKMAAR AZ gaat na de verkoop van Wout Weghorst naar VFL Wolfsburg op zoek naar een nieuwe spits. In de filosofie van de Alkmaarse club wordt dat geen miljoenenaankoop. "Het is als de voedselketen. Wij zullen een speler halen die bij het grote publiek niet bekend is, maar wel iemand die er een hoop voor AZ gaat inschieten. Daar ben ik van overtuigd", aldus directeur voetbalzaken Max Huiberts.

Uiteraard betreurt Huiberts het sportieve gat dat Weghorst achter laat. "Maar voor Wout is het fantastisch. AZ laat zien dat een stap naar onze club een goeie is, omdat een speler zich bij ons kan doorontwikkelen én op een goed niveau, de top van de eredivisie, kan presteren."

Lees ook: Weghorst verruilt AZ voor VFL Wolfsburg

AZ geeft geen informatie over de afkoopsom van het contract van Weghorst dat nog doorliep tot 2020. Naar verluidt zouden de Duitsers elf miljoen euro neertellen. Twee jaar geleden haalde AZ de aanvaller voor een fractie van dat bedrag weg bij Heracles Almelo. Huiberts: "Puur financieel is dat mooi. Dat is ook een onderdeel van mijn vak. Het is het model waar clubs in kleine landen mee te maken hebben. In eerste instantie halen we een speler om onze sportieve doelen te bereiken. Dat is gelukt."

Alireza Jahanbakhsh de volgende
Nu Iran op het WK is uitgeschakeld, zal ook de interesse voor Alireza Jahanbakhsh snel concreter worden, denkt Huiberts. "Ik verwacht dat dat de komende weken wel gaat spelen, ja." Dat de AZ-international in Rusland niet wist uit te blinken, doet daar volgens hem weinig aan af. "Als clubs hem puur beoordelen op het WK dan zijn dat niet de goeie clubs voor Alireza. Clubs kijken naar zijn prestaties in de eredivisie. Bij Iran speelde hij half als rechter middenvelder en moest-ie achter zijn man aan rennen. Dat is een heel andere speelstijl dan bij AZ waar Alireza als rechtsbuiten het beste tot zijn recht komt."