Ga naar Content
Gooi

Monument voor bemanning bommenwerper pas op 1 mei 2020 klaar

22 januari 2019, 18.27 uur · Aangepast 22 januari 2019, 19.22 uur
Door: · Foto:

Vanmorgen hadden vertegenwoordigers van de Werkgroep Halifaxmonument een gesprek met de gemeente Gooise Meren. Hoewel de uitslag van het gesprek positief was, heeft het plaatsen van het monument op de Zuidpolderweg aan de rand van Muiden meer voeten in de aarde dan verwacht.

Al jaren wil de werkgroep Halifaxmonument een monument plaatsen voor de omgekomen bemanning van de Halifax JB.803 bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog nabij Muiden neerstortte. Het plan was om het monument afgelopen jaar al te realiseren op 1 mei. Dan was het precies 75 jaar geleden geweest dat de bommenwerper neerstortte. Helaas was dat niet haalbaar. De werkgroep hoopte daarop op 1 mei 2019 het monument te realiseren. Maar ook dat is niet haalbaar, bleek vandaag tijdens een gesprek met ambtenaren van de gemeente Gooise Meren. 

Lees ook: Muiders willen monument voor bemanning bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog

"De gemeente staat er positief tegenover en daar zijn we heel blij mee. Maar het gaat allemaal wel wat langer duren dan we hadden gehoopt", vertelt Guus Kroon namens de werkgroep tegen NH Nieuws. Er moet eerst een stichting worden opgericht om het monument te beheren en dan kan er een bouwvergunning worden aangevraagd.

Eisen van de gemeente
De gemeente stelt ook eisen aan het monument in verband met onder andere de veiligheid, de bereikbaarheid en het onderhoud. Hiervoor wordt de beoogde plek een honderdtal meters opgeschoven naar het westen. De werkgroep heeft begrip voor de bezwaren van de gemeente en gaat ermee aan de slag.

Al met al gaat het allemaal dus wat langer duren. "We kunnen pas fondsen gaan werven als we zeker weten dat het monument er ook zeker komt. En dat weten we pas als er een bouwvergunning is verleend. Daar gaat zeker nog wat tijd overheen", vertelt Kroon.

De werkgroep streeft er nu naar om op 1 mei 2020 het halifaxmonument te onthullen. "2020 is een jubileumjaar, want dan is het 75 jaar geleden dat de oorlog eindigde", aldus Kroon.

Kijk hier naar een lange reportage over de achtergronden van het halifaxmonument dat NH Nieuws in oktober 2018 maakte:

Een monument voor de Halifax JB.803 - Robbert Bianchi / NH Nieuws