Ga naar Content
Alkmaar

Geluidsscherm Alkmaar voor de zoveelste keer op politieke agenda

28 januari 2019, 19.16 uur · Aangepast 29 januari 2019, 11.42 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Ze hebben er nog steeds vertrouwen in dat hij er komt. De geluidswal langs de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg in Alkmaar. Al bijna veertien jaar vragen bewoners, verenigd in de groep Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal aan de gemeente Alkmaar om een geluidscherm.

De bewonersgroep hoopt dat het geluidsscherm ervoor zal zorgen dat het groeiende aantal decibellen naar een meer acceptabel niveau van 55 decibel daalt, zo meldt mediapartner Alkmaar Centraal.

Lees ook: Omwonenden Alkmaarse ringweg eisen fatsoenlijke geluidsschermen: "Ramen en deuren dicht, oordoppen in"

De fractie van Leefbaar Alkmaar (LA) springt nu opnieuw in de bres en heeft de collega-fracties opgeroepen om tijdens de commissie Ruimte van 5 februari tot actie over te gaan om de bewoners te beschermen tegen de toenemende geluidsoverlast. Het idee om een 'zelfterugverdienend geluidscherm' te installeren is een goede, maar het mag volgens de LA-fractie het hoofddoel, namelijk de geluidsbescherming, niet in de weg zitten.

Terugverdiende scherm 
Uit een laatste haalbaarheidsonderzoek voor een "zichzelf terugverdienend scherm" oftewel een geluidswand voorzien van zonnepanelen, blijkt dat er nog een miljoen euro ontbreekt om de bijna twee kilometer-lange geluidswand te kunnen installeren. Dat bedrag zou de gemeente moeten ophoesten. "We hebben wel een idee om aan die 1 miljoen euro te komen", zegt voorzitter van het comité Rinus den Blanken verwijzend naar de opbrengsten van verkeersboetes.

Begin vorig jaar bleek dat vier flitspalen op de N9 (Martin Luther Kingweg/Heilooër Tolweg) gezamenlijk ruim een miljoen euro aan boetes bijeen hadden geflitst. "Op dit gedeelte van de ringweg wordt structureel harder gereden dan de toegestane 70 kilometer per uur."

Dat de geluidscherm geen prioriteit heeft bij de gemeente blijkt uit het Actieplan Geluid 2018-2023 dat afgelopen najaar opgesteld werd. Hierin wordt niet gerept over geluidsreductie op het traject Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NHNieuws/ Anne Klijnstra