Ga naar Content
Haarlem

't Molentje in Heemstede honderdste rookvrije kinderboerderij van Nederland

4 februari 2019, 12.57 uur · Aangepast 4 februari 2019, 14.20 uur
Door: · Foto: Harry van Hoorn/Gemeente Heemstede

Kinderboerderij 't Molentje in Heemstede is sinds vanochtend de honderdste rookvrije kinderboerderij van Nederland.

Onder toeziend oog van medewerkers en burgemeester Astrid Nienhuis onthulde staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid vanochtend een bord met de tekst 'rookvrij'. Met groene vingerverf zette de staatssecretaris zijn 'handtekening'. "Een mooie mijlpaal op weg naar 2020."

Om een beeld te schetsen: van de vierhonderd kinderboerderijen in Nederland was in 2017 nog maar een handvol rookvrij. Nu, twee jaar later, zijn dat er dus al honderd. "We streven naar 250 eind dit jaar", zegt coördinator Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief, een platform dat kinderboerderijen stimuleert rookvrij te worden. "De laatste moet in 2020 rookvrij worden, en de verwachting is dat dat gaat lukken."

Lees ook: Alle achttien schoolpleinen Hilversum binnenkort rookvrij

Zoals tientallen andere organisaties heeft ook Kinderboerderijen Actief in november vorig jaar haar handtekening onder het Nationaal Preventieakkoord gezet. Een belangrijk onderdeel van dat akkoord is het streven naar een rookvrije generatie in 2040, waarvoor tal van maatregelen zijn afgekondigd. Een van de maatregelen die vanaf 2020 doorgevoerd moet zijn is een algeheel rookverbod op kinderboerderijen en kinderopvanglocaties. 

Lees ook: Amstelveen wil rookvrij worden: "Meer mogelijkheden van Rijk nodig"

"De kinderboerderij is een plek waar kinderen tussen de 0 en 101 komen", benadrukt De Rijk het belang van rookvrije kinderboerderijen voor een rookvrije generatie. "Dan moet je maar op zoek naar een andere plek voor je nicotinebehoefte." 

Noord-Holland
Vergeleken bij andere provincies scoort Noord-Holland bovengemiddeld: 31 procent van de kinderboerderijen in de provincie heeft de peuk inmiddels in de ban gedaan. Alleen Zuid-Holland (51 procent) en Utrecht (37,5 procent) scoren beter. 

Volgens De Rijk hoeven medewerkers niet bang te zijn dat ze vaak rokende bezoekers moeten aanspreken. "Je moet geen rookpolitie worden", zegt hij, om daaraan toe te voegen dat dat ook niet vaak nodig zal zijn. "Want iedereen snapt dat je het goede voorbeeld wilt geven aan kinderen." Bovendien is het draagvlak voor de maatregel groot: "88 procent van de Nederlanders vindt het een goed idee om kinderboerderijen rookvrij te maken." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!