Ga naar Content

"Vergunning voor DSB was onterecht"

DEN HAAG Volgens de commissie Scheltema had de Nederlandsche Bank DSB  in 2005 nooit een bankvergunning mogen geven.

DSB kreeg in 2005 een bankvergunning, maar volgens de commissie had die pas mogen worden afgegeven nadat de bestuursstructuur was aangepast. In de oude structuur had directeur Scheringa teveel macht. Hij was zowel eigenaar als voorzitter.
Het faillissement van de DSB bank is, volgens de commissie, veroorzaakt door de slechte manier waarop de bank werd geleid. De leiding van de bank was teveel gericht op alleen geld verdienen zonder  aan de belangen van de klanten te denken. Ook werden er geen goede risicoanalyses gemaakt.
Lakeman
Pas in de zomer van 2009 wilde DNB gaan ingrijpen, maar dat plan werd uiteindelijk doorkruist door de oproep van Pieter Lakeman aan alle spaarders om hun geld bij DSB weg te halen. Als die oproep niet had plaatsgevonden "had een faillissement wellicht voorkomen kunnen worden'', stelt Scheltema. Scheltema haalt fors uit naar Lakeman. Hij vindt dat een oproep om geld van bankrekeningen af te halen strafbaar zou moeten worden. Maandag maakte Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed bekend dat hij een schikking wil treffen met de curatoren van de failliete DSB Bank. Zijn miljoenenclaim zou daarmee vervallen.
Vertrouwen minister De Jager
Minister van Financiën Jan Kees de Jager houdt vertrouwen in de directie van De Nederlandsche Bank. Dat zei hij dinsdag bij de overhandiging van het rapport van de commissie-Scheltema. De minister wil om meer inzicht te  krijgen in de besluitvorming van de DNB de wet aanpassen
Aan het rapport van de commissie-Scheltema is meer dan een half jaar gewerkt. Scheltema kreeg de opdracht van toenmalig minister Wouter Bos van Financiën in oktober 2009, kort nadat DSB failliet was gegaan. Publicatie van het rapport is meerdere keren uitgesteld, tot grote onvrede van de Tweede Kamer.
'Rapport kan gedupeerden helpen'
De curator van de DSB Bank, Rutger Schimmelpenninck denkt dat het Scheltema-rapport een oplossing snel dichterbij kan brengen.Dat meldde hij RTV Noord-Holland. Om tot een snelle oplossing voor de gedupeerden te komen moeten de verschillende organisaties wel gaan samenwerken,zodat een collectieve oplossing mogelijk is.Nu beconcurreren ze elkaar voornamelijk. Ook Stichting Steunfonds Probleem-hypotheken is positief.Hilbert de Wit van stichting verwacht oplossing voor het einde van het jaar.
.  site van de commissie DSB Bank