Ga naar Content
Amsterdam

Kan mobiliteitshub Strandeiland autovrij maken?

25 februari 2019, 15.38 uur · Aangepast 25 februari 2019, 16.03 uur
Door: · Foto: Gemeente Amsterdam

Adviesbureau Arcadis onderzoekt voor de gemeente Amsterdam de mogelijkheden voor één of meerdere mobiliteitshubs in de nieuw te bouwen wijk Strandeiland. Door fossiele brandstoffen helemaal te weren kan vervoer op het nieuwe eiland van IJburg helemaal emissievrij worden.

Lopen, fietsen, elektrisch openbaar vervoer en emissieloze auto's moeten de norm worden voor het nieuw aan te leggen Strandeiland op IJburg. Met achtduizend woningen is het één van de grotere toekomstige stadswijken van Amsterdam. Maar voor de auto van de toekomstige bewoners is geen plaats.
 
Advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat daarom onderzoeken of mobiliteitshubs een oplossing zijn voor de nieuwe bewoners. Zo'n hub is een plek waar verschillende vormen van vervoer samenkomen. Gebruikers kunnen per keer kiezen welke oplossing op dat moment het beste is.
 
Kiezen
Deelnemers aan een mobiliteitshub kunnen kiezen uit hybride of elektrische auto’s, maar ook fietsen, e-scooters en openbaar vervoer. Het gebruik wordt per keer afgerekend. In het bedrijfsleven kunnen werknemers steeds vaker gebruik maken van mobiliteitshubs maar nu wordt onderzocht of het ook in een complete woonwijk toegepast kan worden.
 
“Een nieuw te ontwikkelen stadswijk geeft de mogelijkheid om vanaf het allereerste begin naar mobiliteit te kijken’’, zegt directeur infrastructuur, Arnoud Neidig van Arcadis. “Er ligt nog niets en dat maakt dat we de meest efficiënte mogelijkheid ook écht kunnen realiseren. Het concept mobiliteitshub staat nog in de kinderschoenen en dat maakt dit project zo interessant". 
 
Voorwaarden
De mobiliteitshub vormt straks de verbinding tussen Strandeiland én de rest van de wereld. Maar het moet wel aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Het moet  geschikt zijn voor woon-werkverkeer en de afstand tot de hub moet niet te groot zijn. Goed openbaar vervoer is een absolute voorwaarde.