Ga naar Content
TILBURG

Hoe is het met... Chima Onyeike

19 maart 2019, 16.48 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Toin Damen

In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende mensen uit de sportwereld uit het verleden. Deze week spraken we met Chima Onyeike, die van 1995 tot 1998 bij HFC Haarlem speelde en daarna de hele wereld over reisde als hersteltrainer.

Na zijn jaren bij HFC Haarlem, "dat helaas niet meer bestaat", speelde Onyeike bij Dordrecht’90, Excelsior, VVV, TOP Oss, FC Dordrecht en hij sloot zijn profcarrière af bij SC Cambuur. "Elf jaar ben ik actief geweest in het betaalde voetbal."

"Voor ik ging voetballen had ik het CIOS gedaan. Met keuzevakken als sportmassage, atletiek, fitness en mijn TC 3, 2 en 1, was het wel duidelijk dat ik in de sport door zou gaan. Na mijn carrière was het vrij logisch om van daaruit personal training te gaan geven en ook hersteltrainingen en revalidatietrainingen. Dat combineer ik nu nog steeds met het assistent zijn van Adrie Koster bij Willem II."

"Ik sta samen met de hoofdcoach op het veld. Ik verzorg de warming-up en de pass-trap-vormen en het tactische gedeelte doet de hoofdtrainer natuurlijk, maar ook daarin overleggen we veel. Bij jongens die geblesseerd zijn, doet de fysio het eerste deel en dan komen ze naar buiten voor het oefenplan en dat voer ik dan meestal uit."

Onyeike werkt sinds 2018 bij Willem II, dus hij heeft nooit met Frenkie de Jong gewerkt, die in de jeugd speelde bij de Tilburgers. "Achteraf zijn we daar natuurlijk superblij mee, want door zijn transfer komen er een aantal miljoenen vrij, ook voor Willem II. Dat is voor een club als de onze heel bruikbaar. We kunnen er van gaan verbouwen en de club een upgrade geven. Dat geld zat natuurlijk niet in het budget, het is puur extra. We hebben bovendien Fran Sol in de winterstop verkocht, nu zijn er heel veel dingen mogelijk. Joris Mathijssen heeft samen met de raad van commissarissen een plan gemaakt. Ze willen het geld grondig investeren in de club."

Willem II komt Frenkie de Jong op 5 mei nog tegen in de bekerfinale. "We hopen natuurlijk dat Ajax nog druk bezig is met andere wedstrijden dat ze Willem II 'eventjes' denken te kunnen doen, zodat wij heel stiekem toch even de beker kunnen pakken. Het zou wel een heel bijzondere prestatie zijn als we de beker winnen."

Lees ook: Hoe is het met... Benjamin van den Broek
Lees ook: Hoe is het met... Danny Schenkel
Lees ook: Hoe is het met... Mathieu Boots 
Lees ook: Hoe is het met... José Fortes Rodriguez
Lees ook: Hoe is het met... Jeroen Verhoeven
Lees ook: Hoe is het met... Ruud Bossen
Lees ook: Hoe is het met... Silvan Inia
Lees ook: Hoe is het met... Erik Heijblok 
Lees ook: Hoe is het met... Rowin van Zaanen
Lees ook: Hoe is het met... Barry van Galen
Lees ook: Hoe is het met... Eddy Putter
Lees ook: Hoe is het met... Milan Berck Beelenkamp
Lees ook: Hoe is het met... Vincent Gouttebarge
Lees ook: Hoe is het met... Gert Aandewiel

Lees ook: Hoe is het met... Jan Zoutman
Lees ook: Hoe is het met... Henk Wisman
Lees ook: Hoe is het met... Alami Ahannach
Lees ook: Hoe is het met... Nicolien Sauerbreij
Lees ook: Hoe is het met... Theo Timmermans
Lees ook: Hoe is het met... Jan Poortvliet