Ga naar Content
ANDIJK

Bas de Wit (VVD) euforisch over behalen van plek in Provinciale Staten

29 maart 2019, 14.45 uur · Aangepast 29 maart 2019, 14.57 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Bas de Wit (25) was vorige week nog wat terneergeslagen over de uitslag van de Provinciale Staten. Zijn partij verloor namelijk twee zetels en hij was zijn plek nog niet zeker. Maar vandaag troffen we hem in complete extase. Hij heeft namelijk een definitieve plek bemachtigd en is gisteren beëdigd. 

"Het gaat uitzonderlijk goed met me. Ik geniet helemaal. Maar dat moet ook wel, want nu is alles nog leuk", grapt de jonge politicus uit Andijk.  

Lees ook: Stemmen met Bas de Wit (25), voor het eerst kandidaat: "Heel spannend!"

De nieuw verkozen politicus was gisteravond met zijn hele familie op pad naar Haarlem. Daar werd hij beëdigd in het provinciehuis. "Je komt aan, zoekt een mooi plekje en dan liggen daar tulpen klaar. Ik hoopte dat het West-Friese tulpen waren. En dan mag je de woorden uitspreken 'Dat verklaar en beloof ik'. Dat is wel een momentje. Dan tel je echt mee", meldt hij trots. 

Meeste stemmen van West-Friesland
Het gaat voor De Wit nu echt beginnen. Op maandagmiddag werd hij geïnformeerd over de definitieve stemmen en wist hij eigenlijk al dat hij het had gehaald, ondanks dat het officiële bericht nog niet bekend was. De Wit heeft uiteindelijk de meeste stemmen gehaald van alle West-Friese kandidaten. Hij is op basis van een absolute telling op nummer vijf uitgekomen. 

"Wat een mooi gevoel dat ik van mijn West-Friese achterban zo een blijk van vertrouwen krijg. Uiteindelijk maakt dat voor het geheel niet uit, maar het is wel een mooie opsteker", vertelt Bas blij. 

Toch ook verloren
Toch staat hij alsnog stil bij het verlies van zijn partij. "We hebben twee zetels verloren en dat is niet niks. In alle provincies heeft de VVD verloren en dus moeten we hier wel met elkaar over in gesprek gaan. Waar komt dit door en wat kunnen we hiermee? Als we dit gesprek op provincieniveau al niet voeren, doen we dat landelijk ook niet."

'Dat mag je je wel aantrekken'
De Wit benoemt de opkomst van Forum voor Democratie. "We zien vaker dat nieuwe partijen een grote opleving krijgen. Eerst was daar Fortuin, toen de SP. Daarna kwam Wilders en nu is het Forum. VVD is de grote middenpartij, maar we hebben toch nog niet het goede antwoord gevonden op deze opkomst. Mijn analyse is dat men op dergelijke partijen stemt omdat ze zich niet betrokken voelen. Dat mag je je als VVD best wel aantrekken."

Lees ook: Bas de Wit (VVD) reageert op voorlopige uitslag: "Het is zoals het is"

Voor nu kijkt de jonge VVD'er graag naar de toekomst en vindt hij dat ze een mooi team hebben: "Persoonlijk ben ik heel blij met de support die ik heb gekregen vanuit West-Friesland om dit werk te mogen doen. We gaan Noord-Holland een stukje mooier maken."

Bekijk hier de video van 20 maart toen NH Nieuws met Bas meeging om te stemmen: 

Stemmen met Bas de Wit (25), voor het eerst kandidaat: "Heel spannend!" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Ken jij ook een politicus met een bijzonder verhaal? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!