Ga naar Content
Gooi

Hilversum goed voor helft alle spoorboetes: camera's flitsten 1.500 keer

4 april 2019, 11.12 uur · Aangepast 4 april 2019, 11.37 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Op basis van flitscamera's bij twee spoorwegovergangen in Hilversum hebben ProRail en het OM in 2018 1.500 boetes uitgeschreven voor gevaarlijk gedrag. Dat is ongeveer de helft van het totaal aantal boetes dat vorig jaar in heel Nederland is uitgeschreven.

In totaal werden er in 2018 in het land 3.000 boetes uitgeschreven voor overtredingen op en rond het spoor. Dat was bijna drie keer meer dan in 2017, toen het aantal bekeuringen op 1.100 stokte. 

Dat het aantal uitgedeelde boetes in Hilversum zoveel hoger ligt dan in andere gemeentes met overwegen, heeft te maken met een proef die ProRail en het OM daar doen. Sinds vorig jaar staan er bij twee overwegen in Hilversum namelijk camera's die registreren of iemand door rood rijdt. Als dat het geval is, wordt de automobilist, brom- of snorfietser geflitst en valt er een boete op de deurmat. 

Lees ook: Spoorwegovergang Hilversum krijgt flitspaal: door rood rijden beboet

De twee overwegen in Hilversum, waaronder die ter hoogte van de Noorderweg 58, zijn tot nog toe de enige overwegen die met flitscamera's zijn uitgerust. "Het hoge aantal boetes toont aan dat er nog te veel weggebruikers zijn die weinig respect tonen voor de rode lichten en bellen", zegt ProRail-topman Pier Eringa. "Daar moeten we dus nog steviger op inzetten. Het gaat ons niet om het uitschrijven van boetes, maar het verbeteren van overwegveiligheid."

Bekijk hieronder een item dat NH Nieuws maakte, toen ProRail de flitspaal bij de overgang van de Noorderweg in gebruik nam. 

Spoorwegovergang Hilversum krijgt flitspaal - nh



Het grote aantal bekeuringen doet wellicht anders vermoeden, maar de proef heeft wel degelijk succes. "Het positieve is dat we zien dat de recidive de afgelopen maanden is gedaald", zegt Eringa. Met andere woorden: steeds minder waaghalzen worden voor een tweede keer beboet voor het negeren van de lichten en de bellen. "Helaas is het niet zo dat het stuntgedrag vanzelf weggaat", vervolgt de topman. "We moeten de pakkans vergroten." 

Om die pakkans te vergroten worden er de komende tijd bij meer overwegen camera's geïnstalleerd. "We willen het in samenwerking met het OM landelijk uitrollen", aldus ProRail-woordvoerder Mercedes Grootscholten tegen NH Nieuws. 

Lees ook: VIDEO: Auto op haar na geraakt door trein op onbewaakte overgang in Santpoort-Zuid 

Toch is met die flitscamera's nog maar een deel van het probleem opgelost. Omdat gemotoriseerd verkeer standaard een kenteken voert, en kentekens altijd aan een adres zijn gekoppeld, zullen automobilisten, motorrijders, bromfietsers en snorfietsers de boete (230 euro voor automobilisten, 160 euro voor bromfietsers) binnen afzienbare tijd op de deurmat vinden.

Boa's voor fietsers en voetgangers
Voor fietsers en voetgangers is dat een ander verhaal. Omdat zij geen kenteken voeren, heeft het geen zin om hen te flitsen. Om ook onder die doelgroep 'stuntgedrag' te ontmoedigen, staan er bij sommige overwegen ProRail-boa's die handmatig boetes uitschrijven. Ook dat is landelijk ongeveer 1.500 keer gebeurd, waarbij de overweg op de Generaal de la Reylaan in Bussum koploper is. Bij de Bussumse overweg zijn in 2018 263 boetes uitgedeeld, schrijft de Telegraaf vandaag. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!