Ga naar Content
ENKHUIZEN

Enkhuizen werkt 'nu al' aan stookbeleid voor houtkachels

4 april 2019, 16.26 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Pixabay

Nieuw Enkhuizen eiste afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering dat er zo snel mogelijk een beleid komt voor houtrookkachels in Enkhuizen. Volgens hen is de uitstoot zo schadelijk voor de inwoners van de stad, dat ze niet willen wachten tot het landelijke beleid er is.

De uitstoot van houtkachels bestaat uit veertig procent fijnstof, aldus de partij. Dertig procent van de uitstoot is daarnaast schadelijker dan tabakslucht. De fijnstof zou in specifieke wijken en straten in Enkhuizen maar liefst drie weken in de lucht blijven hangen. Volgens de partij is dit met name een probleem voor jonge kinderen en senioren. 

Beleid alvast opstellen
Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaat per 1 januari 2020 strengere eisen stellen aan houtkachels. Vanaf dan mogen alleen nog kachels verkocht worden die hieraan voldoen.

Lees ook: De Peiling: Open haarden ontmoedigen, verbieden of niet zo over zeuren?

Als het aan Nieuw Enkhuizen ligt duurt dit te lang en daarom is er tijdens de raadvergadering van dinsdag een motie ingediend om het beleid voor de stad alvast op te stellen. Voor hun staat de volksgezondheid voorop. VVD, D66 en PvdA stemden tegen. Zij vinden dat het overbodig is en willen wachten op landelijk beleid. 

'Focus je liever op woningnood'
Op Facebook wordt verschillend gereageerd door Enkhuizers: "Liever focussen ze zich op een belangrijk onderwerp, want die hebben we zo weinig in Enkhuizen. Vreemde prioriteiten. De politiek heeft het over houtkachelrook, in plaats van over woningnood." De ander is het wel eens met het besluit: "Goed idee, want vannacht stond onze slaapkamer weer vol met rook. Onze eigen houtkachel gaat al een tijd niet meer aan."

Wel natuurlijke energie
Arnoud Hotting van de ChristenUnie wijst nog wel op een dilemma. "Huishoudens worden gestimuleerd om energie te besparen. Er is nu een run op houtkachels, omdat die gaskachels vervangen en voor natuurlijke warmte zorgen." Houtkachels mogen daarom volgens het nieuwe beleid wel degelijk gebruikt worden, maar moeten 'simpelweg' aan betere eisen voldoen. 

De motie is aangenomen maar het is nog niet bekend binnen welke termijn het beleid wordt opgesteld en hoe de houtkacheleigenaren gecontroleerd gaan worden. 

💬 Whatsapp ons!
Ben jij een voor- of tegenstander van houtkachels en heb je hier een belangrijk verhaal over te vertellen? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!