Jong Ajax speelt gelijk door snelle comeback

26 april 2019, 22.10 uur · Aangepast 26 april 2019, 23.49 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Dennis Wielders

Jong Ajax heeft een verloren lijkende wedstrijd tegen Sparta Rotterdam in enkele ogenblikken omgebogen tot een gelijkspel. De Amsterdammers stonden in Het Kasteel tot de zeventigste minuut met twee doelpunten achter, maar Danilo Pereira kroonde zich tot matchwinner door die voorsprong in twee minuten weg te poetsen.

Sparta stevent af op een tweede plaats in de Keuken Kampioen Divisie en bereidt zich voor op de play-offs. Dat moest gebeuren tegen Jong Ajax, dat afgelopen maandag verloor van MVV.

Doelpunten Sparta
De Rotterdammers waren vanaf de eerste minuut de betere en dat resulteerde na twintig minuten in het eerste doelpunt. Royston Drenthe gaf een simpele bal aan Lars Veldwijk en die scoorde verrassend: vanuit een scherpe hoek haalde hij ineens uit en de bal verdween laag in de linkerhoek.

De tweede volgde vijf minuten voor rust. Een doeltrap van Tim Coremans werd verlengd en Sparta kon kinderlijk eenvoudig de verdediging van Jong Ajax doorsteken. Édouard Duplan gaf de bal aan Deroy Duarte, die oog in oog met doelman Dominik Kotarski kwam. Hij faalde niet: 2-0.

Blessures
Het lange seizoen eiste blijkbaar zijn tol, want de spelers van Sparta raakten één voor één geblesseerd. Suently Alberto mocht starten omdat Lassana Faye in de warming-up klachten kreeg, maar ging zelf na een half uur met een brandcard het veld af. Daarvoor had Fankaty Dabo al het veld geblesseerd verlaten. Royston Drenthe ging ook naar de grond, maar speelde wel door.

Het spelbeeld leek na rust niet te veranderen. Sterker, Lars Veldwijk had de derde moeten maken nadat hij de keeper had gepasseerd, maar de bal werd op de lijn gered.

Totale ommekeer
Twintig minuten voor tijd kantelde de wedstrijd echter totaal. Dani de Wit werd hard onderuit gehaald in de zestien na een mooi balletje over de verdediging. Danilo Pereira onderbrak de aanloop naar de strafschop en schoot binnen. Het doelpunt werd goedgekeurd, tot ongenoegen van de Spartanen. Gelijk na de aftrap veroverden de Amsterdammers de bal. Lang gaf de bal aan Nicolas Kühn die hard liep en inschoot. Coremans redde goed, maar Pereira was snel en kon de rebound afmaken: 2-2.

Halil Dervişoğlu had vlak voor tijd nog de kans de wedstrijd te winnen voor zijn ploeg, maar schoot een vrije trap net over het doel van Kotarski. Daardoor speelden de ploegen gelijk. Jong Ajax staat tiende met 53 punten.

Opstelling Sparta Rotterdam: Coremans; Dabo (Fonseca/19), Wuytens, Auassar, Alberto (Wijnaldum/29); Harroui, Breinburg, Duarte, Duplan; Veldwijk (Dervişoğlu/81), Drenthe

Opstelling Jong Ajax: Kotarski; Bakker, Solomons, Schuurs, Kemper; Ekkelenkamp (Bijleveld/58), Gravenberch, De Wit; Jensen (Kühn/58), Pereira (Nunnely/85), Lang