Ga naar Content

Beroemd Loosdrechts porselein tentoongesteld in eigen dorp

Loosdrecht kreeg in 1753 een markante nieuwe dominee: Joannes de Mol. Naast zijn domineeschap had hij ook een andere passie: porselein. Dus begon hij midden in het dorp tegenover zijn kerk een porseleinfabriek. Het porselein is beroemd en waardevol en keert nu terug naar Loosdrecht.

Kasteel Sypesteyn toont de komende maanden het porselein en levensverhaal van dominee De Mol. Toen Joannes de Mol in Loosdrecht aankwam, zag hij een arm dorp. Hij wilde de bevolking helpen en dat combineren met zijn passie voor porselein. "Hij wilde de mensen aan het werk helpen in een porseleinfabriek en ze zo een salaris en opleiding geven", vertelt conservator Rik van Wegen.  

Midden in het dorpscentrum van Oud-Loosdrecht stond de porseleinfabriek. Precies tegenover de kerk waar hij dominee was. Uit onderzoek blijkt dat de fabriek zich uitstrekte van de weg tot aan het water van de Loosdrechtse Plas. Het was waarschijnlijk een houten gebouw met een bovenverdieping. De plek waar de fabriek stond, heet nu toepasselijk De Porseleinhaven en er worden woningen gebouwd. 

Failliet
Dominee de Mol hield het in die tijd niet alleen bij het maken van kopjes en schotels. Alles wat je in porselein kon maken, maakte hij. Die variatie aan porselein was misschien ook wel zijn valkuil. De mode veranderde snel en hij bleef met veel voorraad zitten. Na veel geld geleend te hebben van ongeveer iedereen die hij kende, ging de fabriek toch failliet. In 1782 droeg hij zijn levenswerk over aan de schuldeisers en hij keerde nooit meer naar Loosdrecht terug.

Tentoonstelling
Zeven kamers in het kasteel zijn gewijd aan de dominee. Kasteel Sypesteyn heeft geprobeerd om alles wat met De Mol te maken heeft naar Loosdrecht te halen. In de tentoonstelling is natuurlijk porselein te zien, maar ook documenten en memorabilia. Zo wordt het bijzondere verhaal van Joannes de Mol en het Loosdrechts porselein opnieuw verteld. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf dinsdag 21 mei tot en met zondag 27 oktober 2019.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Kasteel Sypesteyn