Ga naar Content

Alleen maar 'warme' mensen bij eerste Nederlandse Houten Boten Festival: "Hout is iets bijzonders"

Vanaf komend weekend wordt voor de eerste keer in ons land een festival georganiseerd speciaal voor houten boten. Rond Willemsoord in Den Helder komt in totaal 1 kilometer aan houten vaartuigen te liggen in allerlei soorten en maten.

Geestelijk vader van het eerste Houten Boten Festival is Bert van Baar uit Broek op Langedijk. Hij heeft zijn eigen bootbouwschool op Willemsoord en geeft daarnaast les aan het Hout&Meubileringscollege in Amsterdam: "Hout heeft iets bijzonders en ook mensen die op hout varen. Dat zijn andere mensen."
 
Warmte van houten schip
De komende uren zal Willemsoord vollopen met unieke schepen. In het begin liep het nog wat traag met de aanmeldingen, maar inmiddels komen ze zomaar aanwaaien. Dat is geweldig." Zowel áán als óp de kade komen de mooiste houten vaartuigen: "Ik wil graag dat meer mensen de moeite nemen en de warmte voelen van wat een houten schip met je doet." 
 
De deelnemers komen niet alleen uit de regio, maar ook uit de rest van het land en zelf uit het buitenland: "Er is een Engelsman over gekome. En ook een Nederlander is vanuit Engeland hier naar toegekomen." Van Baar hoopt dat deze eerste keer uitmondt in en nieuw traditie: "Ja, en dan ook graag weer op deze plek."
 
Er valt komend weekend heel veel te doen op de Oude Rijkswerf. Het Houten Boten Festival sluit aan bij meer nautische activiteiten op Willemsoord. 
Foto: