Ga naar Content
Haarlem

VVD in Haarlem diplomatiek over drankrijder Wybren van Haga

18 juli 2019, 09.00 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: ANP

De plaatselijke VVD-fractie in Haarlem reageert in diplomatieke bewoordingen op het nieuws dat hun eigen Wybren van Haga, nu Kamerlid, betrapt is op rijden met te veel wijntjes achter de kiezen.

Haarlemmer en voormalig VVD-raadslid en -fractievoorzitter Van Haga is een week geleden betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Hij ontkent niet dat hij heeft gedronken voor die autorit. Hij werd staande gehouden op de snelweg en had een promillage van 0,6. Van Haga riskeert een aantekening op zijn strafblad en een geldboete.

Lees ook: Haarlems Kamerlid Van Haga (VVD) betrapt op rijden onder invloed: "Ben geen heilige"

De VVD-fractie in de Tweede Kamer straft Van Haga, die er ondanks zijn voorbeeldfunctie niet aan denkt om op te stappen. Hij moet van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff 5000 euro schenken aan de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers. Ook moet de Haarlemmer vijf dagen vrijwilligerswerk doen.

Integriteitscommissie
De Haarlemse VVD-fractie is van mening dat dit een landelijke kwestie betreft waarover de landelijke fractie moet oordelen, laat Van Haga's opvolger Anne Sterenberg weten. "Daarbij kan de onlangs door de VVD ingestelde integriteitscommissie ook adviseren."

Voorbeeldfunctie
Eventuele consequenties en conclusies zijn wat haar betreft aan de landelijke fractie. En aan Wybren zelf: "Met daarbij oog voor de standpunten van de VVD bij dit soort overtredingen. Wij zijn wel van mening dat een Kamerlid een voorbeeldfunctie heeft, net zoals een raadslid een voorbeeldfunctie heeft. Wat de VVD Haarlem betreft gaan alcohol en het besturen van een auto niet goed samen."

Meer nieuws uit Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede en Spaarndam? Kijk op nhnieuws.nl/haarlem 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!