Ga naar Content
HOORN

Inloophuis PISA niet meer weg te denken uit Hoorns straatbeeld: "Al 10 jaar een steun in de rug"

9 oktober 2019, 17.06 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

Inloophuis PISA in Hoorn is jarig en viert morgen het 10-jarig bestaan. PISA is onmisbaar voor Hoorn en geeft mensen die met kanker te maken krijgen 'een steuntje in de rug'. "Nu hopen we dat we de aankomende 10 jaar ook kunnen voortbestaan", vertelt bestuurslid Hanneke Tinor-Centi.

Het begon tien jaar geleden allemaal met de twee oprichters die zelf met kanker in aanraking kwamen. Zij wilden graag met lotgenoten praten, maar konden nergens terecht. Zodoende besloten ze zelf iets op te richten. Om geld in te zamelen fietsten ze van Hoorn naar PISA, en zo ontstond de naam van het inloophuis.

Lees ook: Nieuwe koers KWF goed voor inloophuis Pisa: "Samenwerking is belangrijk"

Inmiddels is de vrijwilligersorganisatie uitgegroeid tot een liefdevol inloophuis, waar alle soorten mensen terecht kunnen die te maken hebben met kanker. "Kinderen en volwassenen, het maakt niet uit", vertelt Hanneke. Er is een speelruimte voor deze kinderen, gespreksgroepen voor de ouderen maar je kunt er ook een rustgevende massage krijgen. "En het aantal bezoekers blijft maar groeien. We starten nu ook in Enkhuizen met activiteiten", vertelt ze. 

Lage drempel
Het inloophuis is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Hoorn. Toch is er veel veranderd in de loop der jaren. "Vroeger was er nog het imago van een hospice en dat het hier een tranendal was. De drempel was soms nog wat hoog voor mensen, maar die is gelukkig enorm verlaagd. Er is hier niet alleen maar verdriet, er wordt hier ook gelachen", aldus Hanneke. 

Lees ook: Opgesloten bestuurders zamelen geld in voor inloophuis Pisa: "Extra steuntje in de rug"

Terugkijkend op 10 jaar liefde en aandacht voor de West-Friese mensen, doet ook de vraag oproepen hoe de aankomende 10 jaar eruit gaan zien. "Wat ik hoop is dat we dezelfde weg verder gaan en dat we blijven luisteren naar de mensen die bij ons komen, en kijken waar hun behoeftes liggen. Dat ze het gevoel blijven krijgen wat ze hier hebben als ze binnenlopen: een steuntje in de rug."

Nijpende tekorten
"Maar wat ik ook hoop is dat we de financiële middelen op pijl weten te houden want dat blijft altijd een strijd. De gemeente heeft de subsidies al flink teruggedraaid en een paar jaar geleden zijn we toen ook een kritieke fase ingegaan. Soms krijg je dan een boost en red je het wel weer even, maar je wilt ook laagdrempelig blijven voor bezoekers. Die hebben al genoeg op hun bord", vertelt ze. "En tsja, soms wil je ook wel eens iets terugdoen voor al die vrijwilligers."

Inloophuis PISA viert morgen haar 10-jarig bestaan van 10.00 tot 13.00 uur. Iedereen is welkom om dan ook de expositie 'Geef kanker een gezicht' te bekijken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!