Ga naar Content

Na vuurwerkvrije zones nu ook vuurwerkblije zones: "Heel veel mensen zijn er wél voor"

De afgelopen periode is er door vuurwerkliefhebbers zo'n 2.500 keer een vuurwerkblije zone aangevraagd, enkele honderden keren door Noord-Hollanders. Via een pas opgerichte site over die zones kunnen mensen laten weten dat ze willen dat er bij hun in de buurt vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling. Het platform werd opgericht om aan te geven dat "heel veel mensen wél voor vuurwerk zijn", zegt woordvoerder Rob Snijders. Het is een ludieke reactie op de vuurwerkvrije zones. 

Foto: Adobe Stock

Op veel plekken zijn in het land vuurwerkvrije zones. Daar mag met Oud en Nieuw geen vuurwerk worden afgestoken. Vaak zijn die zones in de buurt van ziekenhuizen, dierentuinen, bejaardentehuizen en kinderboerderijen. Maar sommige buurten zijn ook vuurwerkvrij omdat bewoners dat willen.

Niet te vaak verbieden

De oprichters van de site voor de vuurwerkblije zones snappen wel dat er op sommige plekken geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar ze vinden dat het niet op te veel plekken moet worden verboden. "Thuis voor de deur tijdens de acht uurtjes waarin het landelijk is toegestaan zijn wij voorstander van het zelf afsteken van goedgekeurd consumentenvuurwerk", zegt woordvoerder Rob Snijders van de Vuurwerkfederatie, die strijdt tegen een verbod op consumentenvuurwerk. Deze organisatie kwam met het idee voor de vuurwerkblije zones.

De vuurwerkblije zone-site staat sinds 19 oktober online. Als je houdt van vuurwerk en wil dat het op Oud en Nieuw wordt afgestoken in je buurt, kan je dat via de site laten weten. Je kunt je woonplaats, postcode en straat opschrijven en op een grote landkaart komt dan een pinnetje te staan, waarmee duidelijk is voor anderen dat iemand in die buurt daar vuurwerk wil afsteken. Vaker stemmen kan. De organisatie zegt ervanuit te gaan dat mensen er op een eerlijke manier mee om gaan. 

"We willen aantonen dat ontzettend veel mensen op een normale manier vuurwerk willen afsteken"

Rob SnijderS, WOORDVOERDER Vuurwerkfederatie
Foto: Vuurwerkfederatie.nl

De vuurwerkblije zone is een ludieke actie. Er wordt niks officieels gedaan met de antwoorden en er wordt ook niet op gehandhaafd. De organisatie hoopt er wel iets mee duidelijk te maken. "We willen aantonen dat er ontzettend veel mensen zijn die vuurwerk, op een normale manier, willen afsteken."

Totaalverbod is slecht idee

Met de site hoopt de Vuurwerkfederatie ook het signaal af te geven aan gemeenten dat een totaalverbod op consumentenvuurwerk, zoals de gemeente Apeldoorn wil, geen goed idee is. Volgens woordvoerder Snijders is het ook geen oplossing voor de ongelukken die nu met vuurwerk gebeuren. "Als je dat gaat verbieden, dan zal die toeloop naar zwaarder materiaal, naar professioneel vuurwerk, groter worden."