Ga naar Content
Noordkop & Texel

Kerstnacht Oosterland: mensen komen van heinde en verre om bij kerkdienst te zijn

16 december 2019, 15.44 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Aangeleverd

OOSTERLAND - Het is voor veel mensen traditie om de avond of nacht voor Kerst naar de kerk te gaan en daar een dienst bij te wonen. Zo ook in Oosterland, al is deze kerstdienst anders dan in andere kerken. "Mensen komen uit de wijde omtrek om er bij te zijn", zegt theoloog Karen Hagg. "Uit de hele Noordkop en soms van over de Afsluitdijk."

Foto: Aangeleverd

Karen Hagg is freelance theoloog van de Michaelskerk in Oosterland. In het Wieringer dorp wordt al weken uitgekeken naar de bijzondere kerkdienst voor Kerst. Werkelijk alles is anders dan bij een 'gewone' kerk, legt ze uit. "De normale kerkdienst wordt voorbereid door een werkgroep, bestaande uit jongeren en volwassenen. En hij is maar eens per maand."

"Hier ligt mijn hart"

De dienst met Kerstnacht is extra speciaal. "De vorm is helemaal vrij. Er is geen klassieke liturgie en we hebben onze eigen tekstdichters. Soms is de Kerstdienst één groot toneelstuk, een andere keer zijn het teksten op muziek. Maar het is vooral heel creatief, en heel vrij." Hagg vindt dit heerlijk: "Dit is het werk waar mijn hart ligt."

De dienst spreekt veel mensen aan, heeft ze gemerkt. "Er komen mensen die van huis uit niet-kerks zijn, of dat wel zijn maar zich in de traditionele kerk niet meer thuis voelen. Het helpt, denk ik, dat wij niet in jargon spreken, maar juist de gewone spreektaal hanteren."

Geen gemeenteleden

Met succes, kennelijk, want ondanks een toegangsprijs zit de kerk met Kerst zit vrijwel altijd vol. Hagg: "We hebben geen gemeenteleden, waardoor we volledig afhankelijk zijn van donaties. Maar omdat we een orkest wilden laten spelen, en dat simpelweg geld kost - om te oefenen en om de reiskosten te vergoeden, besloten we een toegangsprijs in te stellen."

Eén ding blijft echter hetzelfde: "Het oude kerstverhaal komt altijd terug. Maar in welke vorm, dat blijft een verrassing." Wie nog een kaartje voor de dienst in Oosterland wil, moet snel zijn. De eerste viering om 20.00 uur is uitverkocht, voor de tweede viering om 22.00 uur zijn nog een paar kaarten beschikbaar. Ze kunnen worden gekocht via zininoosterland.nl.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!