Ga naar Content

Onderzoek naar verruiming van openingstijden Haarlemse horeca

HAARLEM - Haarlem gaat uitzoeken hoe de openingstijden van de horeca verruimd kan worden. Het is één van de maatregelen om het nachtleven bruisender te maken. Maar de gemeenteraad wil ook de rust van de binnenstadbewoners bewaken, zo bleek uit de discussie in de commissie gisteravond. 

Foto: ANP

Hoe laat moet de kroeg dicht? Het is een terugkerend issue. In 2014 nog besloot Haarlem na lange discussies de sluitingstijden te handhaven op 4 uur in de ochtend, met uitzondering van een paar clubs die pas een uur laat dicht hoeven. En er zijn zogenaamde ‘tickets’ waarmee een uitbater verlenging tot 6 uur kan aanvragen.

Door middel van susteams, mede betaald door de horeca-ondernemers, kon de rust op straat gewaarborgd worden. Maar sinds een flink aantal uitbaters niet meer willen meebetalen, zijn die susteams verdwenen en is het volgens de binnenstadbewoners weer veel onrustiger. 

Uit ervaringen in buurgemeenten zoals Haarlemmermeer, Velsen en Beverwijk blijkt dat het invoeren van zogenaamde venstertijden, met het sluiten van de kroeg om bijvoorbeeld 2 uur waarna er tot 7 uur gefeest kan worden, meer rust op straat geeft.  Nachtbrakers gaan dan meer gespreid naar huis. En de gemeenteraad hoopt dan dat het nachtleven daarmee toch aantrekkelijker wordt. 

Nachtwacht 

Want het nachtelijke uitgaansleven in Haarlem heeft een nieuwe impuls nodig, zo vindt een groep Haarlemmers, die de Nachtwacht hebben opgericht.  Dat is een samenwerking van 18 organisaties. NH Nieuws maakte hier de volgende reportage over. 

(tekst gaat door na video)

200211_NACHTWACHT - NH Nieuws

De pas opgerichte Nachtwacht kan volgens het het CDA direct aan de slag om binnenstadbewoners, horeca en ambtenaren aan tafel te krijgen. Voor de zomer moet er een een plan op tafel komen. Fractievoorzitter Eva de Raadt dringt daarbij wel op aan dat alle horeca-ondersnemers hun verantwoordelijkheid nemen en weer gaan meebetalen aan de susteams. 

Het plan voor verruiming van de sluitingstijden door het instellen van venstertijden van bijvoorbeeld 2 tot 7 uur, is nog niet een uitgemaakte zaak. JouwHaarlem is bijna alle kroegen bij langs geweest en constateerde dat 98 procent van de uitbaters 2 uur veel te vroeg vinden als uiterlijke tijd om klanten binnen te laten.  

Lees ook