Ga naar Content
Gooi

Droom van Guus uit Muiden komt uit: monument voor neergestorte bommenwerper

1 maart 2020, 08.00 uur · Aangepast 1 maart 2020, 08.53 uur
Door: Rachel Morssink · Foto:

MUIDEN - Al meer dan dertig jaar doet Guus Kroon uit Muiden onderzoek naar de Halifax JB.803. Deze Britse bommenwerper stortte in 1943 neer in een weiland bij Muiden. Op 1 mei wordt een monument onthuld voor de omgekomen bemanningsleden. "Zodat de gebeurtenis voor altijd in de herinnering van Muiden blijft."

"Voor mij zijn het helden, echte helden", vertelt Guus Kroon op de Algemene Begraafplaats Muiden. Daar liggen zes van de zeven omgekomen bemanningsleden begraven. "De zevende is nog altijd vermist. Mocht hij ooit nog gevonden worden, dan is er al een plekje beschikbaar voor hem."

In de nacht van 30 april op 1 mei 1943 vliegt de Britse bommenwerper boven Nederland als een Duitse jachtvlieger het toestel raakt. Vijf bemanningsleden springen met hun parachute uit het vliegtuig en komen terecht in het IJsselmeer. De laatste twee worden dood gevonden bij het vliegtuig, na de crash bij Muiden.

Jonge jongens

Als kind maken verhalen over het neergestortte vliegtuig diepe indruk op Guus. "Mijn vader vertelde erover. Ik keek naar de leeftijden op de graven, allemaal in de twintig. Later werd ik net zo oud en nu ben ik 64, terwijl zij nooit ouder zijn geworden. Bizar is dat." 

Bekijk hieronder de reportage die NH Nieuws maakte over het monument in Muiden. 

200229_1710_NH REPORTAGE_monument - NH Nieuws

Op latere leeftijd besluit Guus onderzoek te gaan doen naar de gebeurtenis. "Ik sprak met ooggetuigen, mensen die de noodlanding gezien of gehoord hebben. Inmiddels leven de meesten niet meer, maar ik heb alles opgeschreven in een boekje."

Samen met anderen richt hij de Stichting Halifax Monument Muiden op. "Want dat er een monument moet komen, is duidelijk. Veel jongeren in Muiden weten weinig over de Britse bommenwerper," aldus Guus. Met een herdenkingsplek zal iedereen de bemanning ook in de toekomst blijven herinneren, is zijn gedachte. "Deze jongens hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid, ze verdienen een monument."

Nabestaanden

Zijn broer, timmerman Hans Kroon, is inmiddels begonnen aan de bouw van het monument, dat op 1 mei onthuld zal worden. "Het is een eer om dit te mogen maken," vertelt Hans. "Vooral het feit dat er nabestaanden zullen komen bij de herdenking, is bijzonder."

Het monument bestaat uit een basis met daarop een propellorblad. "Niet van dé bommenwerper, daar is weinig meer van overgebleven. Maar wel van een echte Halifax; dichterbij kunnen we niet komen," aldus Guus.

Foto:

De bemanningsleden komen uit Amerika, Canada en Engeland. Van de vijf parachutisten die in het IJsselmeer belandden, spoelen er vier aan in de dagen na de crash. Zoals gezegd, één bemanningslid is nog altijd vermist: William Louth. "Wel is er in de buurt van Diemen een gewonde soldaat gevonden. Hij leefde nog en is naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht, waar hij op 13 mei alsnog overleed," vertelt Guus.

Vermiste soldaat

Met de stichting proberen ze nog altijd de vraag op te lossen: was dit het zevende bemanningslid van de Halifax JB.803? "De gewonde soldaat had geen insignes meer op en was onherkenbaar. We willen nu graag toestemming van de Britse regering om het graf te openen voor dna-onderzoek," vertelt Guus. "We hopen ooit het mysterie van het vermiste bemanningslid op te kunnen lossen."

Donaties

Donaties zijn nog altijd welkom. "Het is duur om een monument te bouwen en ook bij de organisatie van de herdenking komt veel kijken," aldus Guus. Van elk bemanningslid zullen één of meer nabestaanden aanwezig zijn op 1 mei. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook