Ga naar Content
Gooi

Ook Hilversumse Buurtmobi houdt coronastop: "Het is helaas niet anders"

13 maart 2020, 18.07 uur · Aangepast 13 maart 2020, 18.36 uur
Door: Rachel Morssink · Foto:

HILVERSUM - Ook in de Hilversumse wijk Kerkelanden zijn de gevolgen van de strenge coronamaatregelen voelbaar. De Buurtmobi - dé gratis taxi voor ouderen - stopt tijdelijk met rijden. "Dit was een heel moeilijk besluit, maar we willen niet het risico lopen iemand te besmetten."

De vrijwilligers zitten klaar achter de telefoon. "Goedemorgen mevrouw, u had een rit geboekt voor aanstaande maandag, maar vanwege het coronavirus moeten we alles afzeggen. Helaas, het is niet anders," zegt vrijwilliger Maria tegen een klant.

De Buurtmobi Kerkelanden brengt ouderen naar het winkelcentrum, de dokter of een vriendin. De vervoersdienst wordt gerund door vrijwilligers en de klanten betalen niets voor de service.

Tot 13.00 uur vandaag werden nog een paar laatste ritjes gereden, daarna ging de Buurtmobi in de opslag. "We hopen op 1april weer te rijden," vertelt voorzitter Jerry Braaksma. Het was een moeilijk besluit om te stoppen. "We nemen mensen hun vrijheid af. Zeker in deze tijd, nu mensen juist even naar de dokter moeten, bijvoorbeeld."

Er moesten vandaag veel mensen worden teleurgesteld:

200313_BUURTMOBI GOOI - NH Nieuws

Extra kwetsbaar

Toch kon Jerry niet anders dan een pauze inlassen. "Onze vrijwilligers zijn al wat ouder en onze doelgroep natuurlijk helemaal, die zijn extra kwetsbaar," zegt Jerry. Hij wil voorkomen dat iemand ziek wordt. "Op dit moment zitten al zes vrijwilligers ziek thuis. Voor zover wij weten niet met corona, maar we willen niemand besmetten."

Etty Kwist is één van de laatste gelukkigen vandaag. "Ik kan nog even op en neer naar de bank, gelukkig. Heel vervelend dat de Buurtmobi stopt, ik maak er wekelijks gebruik van." Toch begrijpt ze het helemaal. "Ja, natuurlijk. Alles ligt plat. En we willen geen pandemie, dan gaan er ook veel ouderen dood en dat willen we natuurlijk niet."

Kitty van Mierlo is vrijwilliger bij de Buurtmobi en vertelt hoe bijzonder dat werk is om te doen:

200313_BUURTMOBI INLINE_V2 - NH Nieuws

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook