Ga naar Content

KNVB: ook profclubs moeten trainingen afblazen

ZEIST - Voetbalbond KNVB roept alle profclubs op om hun trainingsfaciliteiten en stadions te sluiten. De bond volgt het advies van de overheid om alle sportaccommodaties te sluiten, om zo de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. De maatregel is in ieder geval van kracht tot en met 6 april.

Foto: Pro Shots/Sjoerd Tullenaar

De KNVB besloot donderdag om alle wedstrijden in het betaalde voetbal tot en met 31 maart uit te stellen. De bond gaf daarmee toen ook gehoor aan de maatregel van het kabinet om alle evenementen met meer dan honderd mensen deze maand te schrappen. Het amateurvoetbal kwam volledig tot stilstand, maar vrijwel alle betaaldvoetbalclubs gingen wel door met trainen. Daarnaast gingen de clubs op zoek naar alternatieven. Zo plande Andries Jonker een oefenduel in met Sparta, maar zijn spelers staken daar een stokje voor. Nu roept de KNVB op om dit niet meer te doen.

Extra maatregelen

Sportkoepel NOC*NSF riep zondag ook al op om alle trainingscentra voor topsporters te sluiten. Enkele voetbalclubs, zoals Ajax en AZ, besloten daarop om hun jeugdopleiding tot het einde van deze maand stil te leggen. Het kabinet kondigde aan het einde van de middag extra maatregelen aan. Zo werden sportclubs gevraagd hun deuren te sluiten. De KNVB nam daarop contact op met het Ministerie van VWS en kreeg te horen dat dit voor alle sportaccommodaties geldt, dus ook voor de trainingsfaciliteiten en stadions van de betaaldvoetbalclubs.

"Doe als voetbalbranche hetzelfde en sluit alles"

knvb, eredivisie cv en coöperatie eerste divisie in gezamenlijke brief

"Ons advies is dan ook om hier gehoor aan te geven en als voetbalbranche hetzelfde te doen door niet te trainen en alles te sluiten", staat in een brief die de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie gezamenlijk naar de clubs stuurden. De KNVB houdt voor de hervatting van de competities rekening met de tijd die de selecties nodig hebben om weer wedstrijdfit te worden. Het is onduidelijk wanneer er weer gevoetbald kan worden.

Reactie spelersvakbond

"Dit is de enige juiste beslissing", aldus de voorzitter van de spelersvakbond VVCS Evgeniy Levchenko. "Ik ben continu met ze in gesprek. De meesten zeiden: waarom zouden we nog doorgaan met trainen? Ze voelen zich niet veilig als ze gaan trainen, daarom is dit een verstandige beslissing van de KNVB. Hoe je het ook went of keert: er hoeft maar één speler binnen een selectie besmet te raken en dan zijn de gevolgen rampzalig."

Lees ook