Ga naar Content

Wateropslag moet Texelse boeren redden van steeds droger wordende zomers

TEXEL - Drie extreem droge zomers hebben ervoor gezorgd dat de boeren op Texel in moeten grijpen. Op het eiland zijn geen zoetwaterbronnen die de boeren tijdens droge zomermaanden kunnen gebruiken, zoals dat op vasteland wel kan. Dat moet veranderen aldus de boeren en dus start een wateropslagproef die de akkerbouw flink op z'n kop kan zetten.

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Het startschot voor het project dat tot 2023 plaats zal vinden op het eiland, klonk deze week op de akkers van agrariër Arnold Langeveld. "We zijn hier op Texel altijd in strijd met de elementen", vertelt hij. "De droogtes worden steeds extremer en wie weet kunnen we dat zo oplossen."

Samen met een grote groep financiers van de gemeente Texel en agrariërs wordt het project groots uitgerold. "Als dit hier succes heeft, gaat dat zeker naar het vasteland en misschien wel wereldwijd", aldus directeur van de uitvoerende groep Acacia Institute Jouke Velstra. 

Niet sproeien, maar terugpompen

Dat opgeslagen water wordt niet zomaar op de akkers gespoten. "Daarbij gaat namelijk zo'n zeventig procent van het water verloren", aldus Velstra. In plaats daarvan worden dezelfde drainagesystemen gebruikt die normaal het teveel aan water afvoeren. Het water dat vooral in de wintermaanden te veel valt, wordt vijftig meter onder de grond opgeslagen en kan in de zomermaanden via datzelfde drainagesysteem onder de akkers de gewassen voorzien van water.

Bekijk hieronder hoe de wateropslag moet gaan functioneren.

Grote bassins moeten Texelse boeren van zoet water voorzien - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]