Ga naar Content

Gemeente maakt regels lange termijn verhuur hotelkamers duidelijker

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft met een overzicht van de regels rondom verhuur hotelkamers voor een langere tijd duidelijkheid proberen te scheppen voor hotels. Het zou het makkelijker moeten maken voor hotels om te kiezen voor 'longstay'. Veel hotels waren tot nu toe huiverig om over te gaan tot lange termijn verhuur maar met de leegstand van hotelkamers zal het een aantrekkelijk alternatief zijn.

Foto: ANP

Nog zo'n bijkomstigheid van de coronacrisis: leegstaande hotelkamers. Al worden Amsterdamse toeristen op termijn wel weer terug verwacht, de zakelijke reizen zullen nog niet zo'n hoge vlucht nemen. Werken op afstand is nu de norm geworden, en dat zal niet heel snel omslaan.

Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat veel Nederlandse bedrijven verwachten ook na de crisis minder te gaan vliegen. Omdat veel Amsterdamse hotels afhankelijk zijn van congressen en zakelijke reizen, moeten zij dus op zoek naar alternatieven.

Krapte op de woningmarkt en veel leegstaande hotelkamers. Daar moet een oplossing voor zijn, dacht Thomas van Leeuwen, mede-oprichter van het nieuwe boekingsplatform The Resident. Hij lobbyde bij de gemeente Amsterdam om het voor hotels makkelijker te maken hun kamers voor langere tijd te verhuren. Thomas werkt samen met Alexander Kluit van het Leonardo Royal hotel. "Je wilt als hotel van de gemeente weten wat wel en niet mag."

Toeristen leveren meer op

Gert Jan Bakker van Stichting !Woon vertelt dat er nu al wel hotels zijn die inspringen op de krapte: "We zien sowieso dat hotels bij gebrek aan toeristen hun kamers aanbieden. Op Kamernet staan nu zo'n tien tot twintig hotels die hun kamers daar op verhuren, maar allemaal wel kortstondig", zegt Gert Jan Bakker van Stichting !Woon.

In het pre-corona tijdperk: logisch. Thomas: "Kamers verhuren aan toeristen levert natuurlijk veel meer op. Als je in een maand 80 procent bezetting hebt, en dan gemiddeld 100 euro per nacht vraagt, verdien je zo vier keer meer dan als je het zou verhuren als woning." Maar voorlopig zal de bezetting in zakelijke hotels dus niet zo hoog zijn, en moet het makkelijker worden kamers voor langere tijd te verhuren.

"Een hotel is een hotel en blijft dat"

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft nu een document opgesteld met de regels die gelden rondom lange termijn verhuur. "Hotels zijn niet bestemd om permanent in te wonen maar er is geen regelgeving die een maximum stelt aan de verblijfsduur in een hotelkamer. Dat betekent, dat langer verblijf mogelijk is. Dit langere verblijf in een hotelkamer verandert de hotelbestemming niet en ziet de gemeente daarom niet als verhuur, zoals het geval is bij woningen. Een hotel is een hotel en blijft dat."

Volgens Thomas zijn er veel hotels die hun kamers graag beschikbaar willen stellen als woning, maar is het voor hotels ook een risico. Dat beaamt Alexander van Leonardo Royal hotels. "Het is nu vaak troebel: wat mag wel en wat mag niet? Veel ketens zijn huiverig om over te gaan op lange termijn verhuur omdat ze bang zijn dat de gemeente na verloop van tijd aanklopt met dat er toch iets mis zou zijn. Een hotelkamer heeft bijvoorbeeld over het algemeen geen eigen keuken en wanneer is dat problematisch?"

Lees ook

De gemeente is het er niet mee eens dat het voorheen moeilijker was voor hotels om hun kamers voor langere tijd te verhuren, "het mocht altijd al. Logischerwijs werd het weinig gedaan omdat het vooral bezet werd door toeristen."

Toch ziet ook de gemeente het grijze gebied tussen een hotelovereenkomst en een huurovereenkomst. Officieel heeft het hotel een hotelbestemming, en is er dus geen sprake van huurrechten. "Dit neemt niet weg dat er in sommige situaties toch huurrechten kunnen ontstaan zonder dat er sprake is van een huurovereenkomst."

Bovendien was het inschrijven op de hoteladres een belemmerende factor: "dat kon je wel doen, maar dat was veel werk en zorgde voor veel onzekerheid", vertelt Alexander. Voor hotels kan die onzekerheid nu worden weggenomen. "Als je voor langere tijd in een hotel verblijft, heb je van het hotel een toestemmingsverklaring nodig. Dat is het enige", laat de gemeente weten.

"We zijn hoteliers, geen huizenmelker die elke vierkante meter willen volrammen"

Alexander Kluit, Managing Director Leonardo Royal Hotels

Dat de gemeente nu alle regels zwart op wit heeft gezet zal het voor hotels wel aantrekkelijker moeten maken een deel van hun kamers te gebruiken voor lange termijn verhuur. Thomas denkt dat er hierdoor zo'n 500 middeldure woningen aan de woningvoorraad in Amsterdam worden toegevoegd. Voor mensen in het middensegment moet dit een oplossing zijn op de krappe huizenmarkt in Amsterdam, volgens hem.

Hij vindt het belangrijk te benadrukken dat kwaliteit daarbij voorop staat. "Je moet mensen beschermen tegen verschrikkelijke kwaliteit woningen." Hij pleit bijvoorbeeld voor een minimum aantal vierkante meters. Ook krijg je er bij de hotels allerlei voorzieningen, zoals schoonmaak, fitness en roomservice bij, volgens de mannen. Alexander: “We zijn hoteliers, geen huizenmelker die elke vierkante meter willen volrammen.”

Kort overzicht regels

- Langere termijn verhuur mag, maar verandert de hotelbestemming niet naar een woonbestemming. Een hotel blijft een hotel.

- Wanneer een hotelgast het hotel als zijn/haar hoofdverblijf ziet, moet hij/zij zich inschrijven op het hoteladres.

- Buitenlandse toeristen kunnen zich niet inschrijven op het hoteladres.

- Verhuur is altijd op risico van het hotel.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]