Ga naar Content

Bertje Doperwtje brengt muzikale ode aan Susanne: "Ze verdient een vaste plek op de Dijk"

ALKMAAR - Susanne, het beruchte erotische standbeeld, kreeg vandaag een liefdesverklaring van niemand minder dan Bertje Doperwtje. In zijn bekende groene kloffie zong hij haar uit volle borst toe voor restaurant Pluim in Alkmaar. Als het aan de straatmuzikant ligt, krijgt de bronzen sekswerker alsnog een vast stekkie op de Dijk, vlakbij de rosse buurt.

Foto: Cor Ootes

Het bronzen standbeeld van een prostituee is onderwerp van een verhitte politieke discussie. Eigenaar Cor Ootes wil dat Susanne een vaste plaats krijgt in de binnenstad. Maar de gemeente Alkmaar stak daar begin dit jaar een stokje voor.

Eind januari kreeg Ootes te horen dat de aanvraag om zijn geliefde beeld voor de Achterdam te plaatsen door het college van Alkmaar was afgewezen.

Protest

Enige dagen later stond Susanne toch op de Dijk, maar dan vier meter hoger, op de gevel naast het kantoor. Onder het beeld werd een bordje opgehangen met de tekst: ''t Verbannen meisje'.  

Foto: Alkmaar Centraal

Het beeld werd in opdracht van Ootes gemaakt door de Duitse kunstenaar Manfred Holz, die zich liet inspireren door het kussende kaasmeisje vlakbij het Waagplein. 

Binnen de gemeenteraad zijn de reacties wisselend. Vooral bij GroenLinks en PvdA is er veel weerstand.  Zo is Susanne volgens Bastiaan de Leeuw (GroenLinks) aanstootgevend en 'moeten we dit in het MeToo-tijdperk niet willen'. De Leeuw is het oneens met Ootes' stelling dat het beeld een eerbetoon is aan de vrouwen die daar werken, temeer omdat de pandeigenaar zelf aan de prostitutie in Alkmaar verdient. 

"Lieve Susanne, mag ik met jou een afspraakje maken, eindelijk op de Dijk bij je thuis tegenover de Spar", vraagt Bertje het standbeeld. Helaas voor de straatmuzikant en Ootes blijft Susanne voorlopig aan handen en voeten gebonden.

"Susanne, ik ben stapelgek op jou" - Foto: Cor Ootes

Sinds april zwerft Susanne daarom zonder definitieve eindbestemming door de straten van Alkmaar. Ondanks dat de gemeente er niets voor voelt Susanne een vaste plek in de binnenstad te geven, hebben verschillende inwoners en winkeliers haar al in hun hart gesloten.

"Susanne is momenteel op tour. Verschillende winkeleigenaren hebben aangegeven haar wel een tijdje onderdak te willen bieden", vertelde Cor destijds aan NH Nieuws. Ze heeft onder meer gestaan bij erotiekwinkel So-Loving, Koel310, De Barbier, kledingzaak Vintage no. 5 en restaurant Pluim. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook