Ga naar Content

Slachtoffers gewelddadige verkrachting blij met uitspraak: "Dit is ongekend"

ALKMAAR - "De champagne is ontkurkt", vertelt één van de slachtoffers van de 52-jarige Erno B. uit Alkmaar aan NH Nieuws. De rechtbank in Haarlem heeft de man vanmiddag veroordeeld tot vijf jaar en zeven maanden cel wegens verkrachting en mishandeling van drie vrouwen in 2014 en 2016. Slachtoffers zijn blij. "Ik voel me echt gehoord."

Foto: Tom Jurriaans / NH Nieuws

De vrouwen hebben volgens de rechter doodsangsten uitgestaan tijdens de sm-dates die veel verder gingen dan de slachtoffers aanvankelijk dachten. "Het werd een nachtmerrie waar je niet uit kon ontsnappen", vertelde één van de slachtoffers.  Zo kneep de verdachte onder meer de keel dicht van de vrouwen, zodat zij hun bewustzijn verloren. Ook drukte hij sigarettenpeuken op hun lichaam en sloeg hij ze vaak bont en blauw. 

Mishandeld en verkracht

De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is dat de vrouwen mishandeld en verkracht zijn. Hun verklaringen zijn consistent en betrouwbaar en worden ondersteund door WhatsApp-gesprekken tussen de man en de vrouwen. Ook de getuigenissen van een buurvrouw en een vriend, die gezien hebben hoe de slachtoffers eraan toe waren na de seksdates, zijn daarin bepalend. 

Tekst loopt door onder de video

"De verdachte heeft grenzen ernstig overschreden" - NH Nieuws

Het geeft, volgens één van de slachtoffers die anoniem wil blijven, maar weer eens aan hoe belangrijk het is om na een geweldsmisdrijf alles vast te leggen. "Hoe moeilijk het ook is, ga naar de politie of naar de huisarts of neem zelf foto's. Laat je bij de politie lichamelijk onderzoeken en wacht er vooral niet mee. Je moet voorkomen dat het een welles-nietes verhaal wordt."

Sprakeloos

Dat werd het uiteindelijk niet. De rechtbank legde zelfs een hogere straf op dan door de officier van justitie was geëist. Die eiste eerder 4.5 jaar cel.  "Dit had ik echt niet verwacht. Je zou eerder denken dat de rechter met een lagere straf komt. Ik ben even sprakeloos, dit is echt ongekend in Nederland. Ik voel me echt gehoord. Het geeft me veel erkenning en ik hoop dat andere slachtoffers zich hierdoor gesteund voelen om sneller aangifte te doen."

Erno B. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Hij heeft altijd volgehouden dat de vrouwen wisten wat ze te wachten stond toen ze met hem afspraken. "Er is wel grensoverschrijdende seks geweest, maar er zijn geen grenzen overschreden", vertelde hij tijdens de inhoudelijke zitting aan de rechtbank.  Hij had, naar eigen zeggen, nooit de indruk dat de vrouwen het niet naar hun zin hadden. Maar daar geloofde de rechter niets van.  

Tekst loopt door onder de video

"De verdachte had moeten zien dat de vrouwen niet meer verder wilde" - NH Nieuws

Eigenlijk wilde de rechter de Alkmaarder voor zes jaar achter de tralies hebben, maar aangezien zijn zaak nu pas wordt behandeld, krijgt hij een korting van vijf maanden. "Een verdachte moet snel weten waar hij of zij aan toe is", licht persrechter Philie Burgers toe. "Hij had eerder berecht moeten worden en daarom krijg hij die korting."

Verder werd het de man zwaar aangerekend dat hij in 2016 eerder is veroordeeld voor de gewelddadige verkrachting van vrouwen. De kans op herhaling is volgens de rechtbank dan ook groot. Toch is de man volledig toerekeningsvatbaar. En dat is, volgens één van de slachtoffers, een kleine smet op de dag. "De uitspraak is fantastisch nieuws voor alle slachtoffers, het is gerechtigheid. De rechters hebben zijn leugens doorzien. Toch is het jammer dat hij niet behandeld wordt, want hij blijft een groot gevaar voor de maatschappij."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]